Blanes es veu obligada a repartir la sorra de les platges que té perquè l'Estat no n'hi aporta més

L'Ajuntament ha invertit 20.000 euros per portar a terme aquesta actuació

'Estem obligats com a ajuntament a mantenir la vila el més cuidada possible', ha afirmat l'alcalde de Blanes, Josep Trias (CiU), que ha dit que és 'molt important' per al municipi tenir en bones condicions les platges, donat que ciutat és 'un destí de turisme familiar i esportiu'.

Trias ha explicat que en aquests darrers dos anys l'Estat ha fet una aportació d'un total de 700.000 m3 de sorra però que aquesta temporada, després 'd'intensificar les reunions', des de Madrid els han dit que no ho farien. 'Ens van dir que la Generalitat posava cada vegada més problemes per treure la sorra que tenen localitzada en varis bancs', ha explicat Trias.

A l'alcalde, però, no li ha acabat de convèncer aquest argument i s'ha mostrat força crític amb el fet que en d'altres zones s'estigui aportant sorra. 'Sembla que això serveix per tot arreu menys per Barcelona perquè en aquests moments hi ha 700.000 m3 de sorra que estan dipositant a les platges de Barcelona', s'ha queixat. 'Suposo que hi intervé la retallada', ha afegit l'alcalde que ha explicat que veient que era 'impossible' rebre sorra, el consistori ha optat per prendre la iniciativa i condicionar les platges aprofitant la sorra que hi ha mal repartida.

El consistori ha adjudicat els treballs de distribució de sorra a l'empresa Manresa Fills després d'obrir la plaça a concurs públic i de demanar un pla de seguretat per tal de garantir que els treballs no suposin cap perill per als usuaris de les platges. 'Pensem que estem treballant en zones de molt moviment de gent', ha dit el regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo.

Ara, els treballs de condicionament s'han posat en marxa i les màquines ja treballen a la platja central de Blanes, seguits per l'atenta mirada dels curiosos. Unes primeres s'encarreguen de traslladar sorra d'aquelles zones on s'ha acumulat fins als buits que han deixat els temporals. Un segon tipus de maquinària, s'encarrega d'aplanar la platja per tal que quedi ben repartida. I, finalment, unes darreres s'ocupen d'obrir alguns dels passos malmesos pels temporals, com és el cas de la riera o els accessos de les màquines de servei de neteja, que segons ha dit Lillo, portaven un temps amb el pas obturat. 'Aquests darrers dies ni tan sols els de servei de neteja de les platges podien accedir a la sorra', ha dit el regidor.

Un cop s'acabi aquesta primera etapa de treballs, la mateixa empresa que s'encarrega del moviment de sorra s'ocuparà d'habilitar els espais per les dutxes, així com les zones destinades als vigilants o socorristes i la resta d'accessos.

L'atermenament dels càmpings, cada cop més a prop

En relació a la reunió per tractar l'atermenament prevista pel 19 de juny -que comportarà que una part dels quatre càmpings del municipi esdevinguin zona de domini maritimoterrestre-, l'alcalde de Blanes, Josep Trias, ha afirmat que l'ajuntament seguirà 'lluitant perquè s'aplaci i perquè, en el cas que s'apliqui, sigui tingui el menor impacte possible'.

Trias ha explicat que des de fa molts anys el consistori treballa 'intensament' per evitar que aquest dia s'acosti i que l'ajuntament 'estarà al costat dels propietaris dels càmpings'. 'Són uns empresaris que en temps no tan fàcil es van arriscar molt', ha dit Trias. L'alcalde ha recordat que els càmpings tenen un pes en el sector turístic molt important. El darrer ple de Blanes ja va demanar ajornar l'atermenament.