Platja d'Aro mobilitza 1 MEUR per reactivar l'economia local castigada pel coronavirus

L'alcalde admet que la crisi provocada per la covid-19 serà "dura i complexa"

L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) ha mobilitzat 1 milió d'euros (MEUR) del pressupost ordinari per reactivar l'economia local i afrontar la davallada d'ingressos municipals arran del coronavirus.
L'alcalde, Maurici Jiménez, admet que la crisi provocada per la covid-19 serà "dura i complexa" perquè no només arrossegarà el sector turístic i comercial –preeminent al municipi- sinó "tota la cadena de valor que conforma el nostre petit i mitjà empresari local". L'alcalde diu que, a dia d'avui, les mesures que ja s'han pres suposaran que el consistori deixi d'ingressar 800.000 euros en tributs. I agraeix "la unitat" de tots els grups municipals a l'hora d'impulsar accions extraordinàries per afrontar la pandèmia.
 
L'alcalde de Platja d'Aro, el socialista Maurici Jiménez, ha fet pública una declaració institucional en el marc de l'estat d'alarma pel coronavirus. Jiménez destaca que el sector turístic, comercial i tota la cadena de valor que hi ha al darrere, així "com tota la nostra societat", afronten una crisi que serà "dura i complexa". No només econòmica, sinó també social.

L'alcalde subratlla que el sector econòmic de Platja d'Aro viurà una temporada turística "que serà curta" i que, com a mínim, s'endarrereix fins a finals d'abril. "Els nostres comerços i empresaris de serveis es troben ja amb problemes derivats de l'acumulació de producte al magatzem o un volum de facturació reduït, entre d'altres moltes dificultats; mentre el nivell de despeses no s'ha reduït o ho ha fet mínimament", diu Jiménez.

I això, sense oblidar que, a l'altra banda, hi ha el drama que patiran els treballadors. "Molts han vist endarrerir la seva contractació, finalitzar sobtadament les relacions laborals o, en el millor dels casos, han entrat en expedients de regulació temporal de treball", diu l'alcalde de Platja d'Aro. I hi afegeix: "Fets que en l'àmbit domèstic han causat la precarietat d'ingressos a la unitat familiar; i la visió d'una temporada curta no ajudarà a consolidar estalvis ni prestacions per a la propera tardor-hivern".

Suport en el "reinici com a poble"

Jiménez subratlla que davant l'emergència provocada per la covid-19 l'administració ha de "respondre" tant a nivell "europeu, estatal, nacional com local". I aquí, pel que fa a l'Ajuntament, l'alcalde diu que al consistori li correspon "recolzar veïns, treballadors, autònoms i empresaris en aquest reinici que com a poble tenim per endavant".

En espera que les altres administracions impulsin ajudes i mesures "necessàries" per reactivar l'economia, "rescabalar pèrdues" o endarrerir tributs, l'alcalde ja avança que l'escenari postcrisi suposarà que les arques municipals deixin d'ingressar un mínim de 800.000 euros en tributs. Una quantitat que s'incrementarà amb altres mesures de reactivació econòmica que el consistori vol impulsar.

Per exemple, bonificar la recollida de residus i ocupació de via pública pel temps que les empreses han estat sense activitat, bonificar l'ocupació de terrasses per als locals del passeig marítim afectats pel Gloria, activar subvencions a pimes i autònoms complementàries a les de la Generalitat i l'Estat o donar ajudes extraordinàries al lloguer i al pagament de serveis bàsics de les famílies. "Unes despeses extraordinàries a les quals només hi podrem posar solució amb mesures extraordinàries", diu Jiménez.

I aquí, l'alcalde de Platja d'Aro agraeix "la unitat" de tots els grups municipals, que ja va quedar palesa "a la presa d'acords per unanimitat sobre les primeres mesures econòmiques" (que es van votar al darrer ple). I que han permès a l'equip de govern mobilitzar 1 MEUR del pressupost ordinari per donar resposta a la disminució d'ingressos municipals i impulsar mesures de reactivació econòmica.

"En aquests moments des de l'administració local tenim l'obligació d'impulsar, d'acompanyar i d'ajudar a la reactivació, i ho farem de la mà de tots els grups municipals", subratlla Maurici Jiménez. I conclou: "Dels esforços de tots assolirem els objectius comuns".