La Garrotxa s'organitza per imprimir pantalles facials en 3D per a professionals sanitaris, policies i comerços

Han creat una xarxa de voluntaris en un cap de setmana

L'empresa Innova Didàctic d'Olot es dedica, habitualment, a fer robots didàctics per a la mainada i escoles. Arran del tancament d'escoles i de les restriccions aplicades per l'estat d'alarma pel coronavirus, havien abaixat persiana. Aquest cap de setmana, però, han reobert l'empesa per començar a utilitzar les impressores 3D per fer pantalles facials.

"Vam prendre la decisió de reobrir dissabte al matí, i el diumenge ja s'havien unit al projecte una sèrie d'empreses, centres formatius i particulars de la comarca que tenen impressores 3D", ha explicat Moreno. Segons detalla, van contactar també amb els serveis sanitaris comarcals per saber quina era la necessitat prioritària i aconseguir el fitxer amb el disseny de les pantalles homologades.

Amb només dos dies, ja han aconseguit una xarxa d'una cinquantena d'impressores 3D i tenen capacitat per fer unes 200 pantalles al dia. "És tan senzill com aconseguir el fitxer validat, compartir-lo i imprimir", ha explicat el soci fundador d'Innova Didàctic. Aquesta xarxa, concreta Toni Moreno, pot imprimir pantalles facials o qualsevol altre producte que es necessiti. "Si necessiten que ajudem a imprimir respiradors, també ho podem fer", ha dit.

Moreno ha subratllat que estan molt satisfets de la quantitat d'adhesions a la xarxa de voluntaris però, també, fa una crida a qualsevol persona o empresa que tingui impressores 3D disponibles a afegir-se al projecte a través del mail 3DactivistesCV19garrotxa@gmail.com.

A la tarda, un grup de voluntaris recull les estructures que subjecten la pantalla impreses, les porta fins a Innova Didàctic i, allà, les desinfecten i munten el protector d'acetat cedit per l'institut de la Garrotxa. Aquests voluntaris també són els que proveeixen material en cas que en faci falta. Una de les voluntàries, Blanca Roca, ha explicat que, després, és l'Ajuntament d'Olot qui en coordina el repartiment segons les necessitats. Les primeres 30 que van imprimir van anar destinades a ambulàncies, farmàcies i l'hospital.

Però no tothom té a l'abast tecnologia d'última generació per fer mascaretes. Hi ha qui també ha volgut contribuir a la causa d'una forma més artesanal. És el cas d'un grup de cinc cosidores, ara ja jubilades, de Les Planes d'Hostoles (Garrotxa) que estan fent mascaretes des de casa seva. Roba de cotó, fil i una màquina de cosir són les seves eines.

El fill d'una d'elles, que treballa a l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès), les ha assessorat en el disseny i la propietària d'una botiga de roba els ha donat la tela de cotó. Ja n'han fet 300 i les lliuraran a la farmàcia del poble aquesta setmana. Cada client només podrà agafar-ne una per garantir que arribin al màxim de famílies. I la previsió és poder-ne fer més perquè encara els queda molt de material.