Salut recomana que 17.000 joves gironins tornin a vacunar-se de la triple vírica

El departament ha pres aquesta decisió després de constatar que les vacunes administrades entre el 1994 i el 1996 no són prou efectives

La malaltia de les galteres -també coneguda com perotiditis- és una afectació aguda i molt contagiosa que es caracteritza per la inflamació de les galtes de la cara. Des de la segona quinzena de desembre del 2011, el Departament de Salut va constatar un brot d'aquesta malaltia a la demarcació de Girona. En total, fins ara ja s'han comptabilitzat 106 casos de galteres a la demarcació. Les comarques del Gironès, Baix Empordà i la Selva han estat les zones més afectades tot i que també han aparegut casos a d'altres comarques de la Regió Sanitària de Girona.

Per aquest motiu, Salut ha recomanat a tots els joves que van ser vacunats de la primera dosi de la triple vírica entre el 1994 i el 1996 que es tornin a vacunar com una mesura de control davant possibles nous casos de galteres. El departament ha fet aquesta recomanació després de constatar que la majoria de persones afectades per aquesta malaltia a les comarques gironines havien estat vacunades durant aquests anys. Segons el departament la vacuna no és prou efectiva per a la malaltia de les galteres tot i que sí que manté la seva efectivitat pel xarampió i la rubèola.

Segons les xifres aportades pel Departament de Salut, el 50% dels casos detectats a la demarcació de Girona s'han donat en joves de 16 a 18 anys. A Catalunya, des del 2001 fins al 2006 la freqüència de brots de parotiditis van ser molt baixos tot i que el 2007 es va registrar un important augment arribant fins als 34. A partir de llavors el nombre de brots anuals van anar disminuint fins arribar a 7 l'any 2011.

El departament alerta que la malaltia té un procés d'incubació de 14 a 25 dies i que la inflor de les galtes es pot allargar fins a nou dies. Normalment aquesta afecció causa mal de cap, pèrdua de gana, febre, dolor abdominal, muscular i inflor a les galtes. No obstant això, de vegades la malaltia es pot complicar i causar inflamacions en els testicles o en els ovaris.

Salut ha subratllat que quan hi hagi la sospita que alguna persona pugui patir aquesta malaltia es comuniqui "de manera ràpida" als serveis de salut pública corresponents.

La prevenció de la malaltia es duu a terme amb dos dosis de vacuna triple vírica, una vacuna que conté els components del virus del xarampió, la rubèola i la parotiditis. De moment, els joves afectats per la soca de vacuna esmentada rebran una carta on detallen les característiques de la malaltia i els recomanen que es tornin a vacunar. En alguns casos, les dosis es poden tornar a administrar en els centres escolars.