Ocupacions mitjanes del 75% a la Costa Brava i a la Cerdanya aquesta Setmana Santa

Les previsions reflecteixen una davallada de turistes del país a causa de la crisi però les reserves poden créixer si fa bon temps

La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines ha elaborat una previsió d'ocupació per a la Setmana Santa a nivell de comarques gironines. Segons les dades recollides entre les 1.500 empreses associades, es preveu la major ocupació a les zones costaneres de la Selva, amb ocupacions de fins el 85%. A la zona central del litoral se situaria entorn el 75-80% i baixaria fins el 55-60% a l'Alt Empordà.

A les zones d'interior, l'ocupació es preveu més baixa. Segons les dades de la federació, la mitja d'ocupació se situarà en el 50% a la Selva Interior, 60% al Ripollès i la Garrotxa i entre un 70-75% a la Cerdanya, ja que les darreres nevades han deixat en molt bon estat les pistes d'esquí que encara estan obertes i esperen una bona afluència d'esquiadors.

La temporada de neu no ha estat bona però aquesta darrera nevada ha fet que per a Setmana Santa -que acostuma a posar el punt i final a la temporada d'esquí- les pistes presentin un bon estat i això atregui esquiadors.

En general, les xifres de previsió són similars a les de l'any passat, amb ocupacions entre un 2%-5% superiors a la zona de la Costa Brava centre i Selva marítima. La federació estima un creixement de turistes estrangers i, per contra, una davallada dels visitants nacionals a causa de la situació econòmica.

Fins al 75% d'ocupació a la capital

Des de l'Associació d'Hostaleria Girona-Radial, el seu gerent, Jesús Pastor, ha afirmat que "l'efecte Ryanair" els fa ser optimistes però que encara depenen de les reserves a darrera hora. Les reserves que tenen fins al moment situen l'ocupació entre setmana entorn el 55% i el cap de setmana esperen pujar fins al 75% amb l'arribada de turistes de la resta de l'Estat i de França.

Aquestes dades situarien l'ocupació deu punts per sobre de la Setmana Santa passada. El temps acabarà decidint si les reserves augmenten.

Estades més curtes a les cases de turisme rural

Segons les dades de l'Associació de Turisme Rural Girona, el cap de setmana es preveuen ocupacions del 80% i, fins i tot, es podria arribar al 90% si fa bon temps i es fan reserves de darrera hora. El fet que la temporada d'esquí s'hagi allargat fa que les cases de zones de muntanya també registrin índexs elevats de reserves, a diferències d'altres anys. Els volums de reserves per entre setmana cauen fins al 20%.

L'associació també ha notat que els clients opten per estar-se menys nits -només 3- quan abans de la crisi era habitual que es reservessin les cases per a la Setmana Santa sencera. Per evitar la despesa que suposa menjar fora de casa, els clients opten per reservar cases senceres -que disposen de cuina- enlloc de llogar habitacions.

El propietari de Mas del Joncar de Sant Pere Pescador, Miquel Quera, ha explicat que s'han especialitzat en atendre visitants estrangers que venen a fer turisme de natura per poder compensar la davallada dels turistes del país. Quera ha assegurat que, a causa de la crisi, els clients "apreten" més amb el preu i que no lloguen les cases per a totes les vacances. "Això ens suposa guanyar menys i, a més, gastar més per netejar les habitacions perquè les ocupen diferents clients durant les vacances", ha detallat.

Poca ocupació als apartaments i càmpings

El president de l'Associació d'Apartaments Turístics (ATA) de Girona, Josep Comaposada, ha explicat que les reserves aquest any també estan per sota de l'any anterior. Comaposada ha remarcat que els visitants que lloguen apartaments són de l'Estat i que molts arriben en cotxe i, per tant, s'esperen a fer les reserves a darrera hora fins veure quin temps farà.

L'ATA gestiona 12.000 apartaments de la demarcació i, segons les previsions, ja estan reservats el 95% dels apartaments de la ciutat de Girona, el 30% de la Costa Brava -amb les reserves més altes a la zona de Lloret i Blanes i inferiors a la Costa Brava nord- i un 10% a les zones d'interior i muntanya.

Per la seva banda, el gerent de l'Associació de Càmpings de Girona, Ferran Sellabona, ha assegurat que no poden avançar dades de previsió perquè depenen molt del temps. Malgrat tot, assegura que la tendència és millorar l'ocupació de l'any passat. Des de l'associació asseguren que el turista de proximitat és clau perquè a països com Holanda, França o Alemanya -habituals dels càmpings gironins- no és festa.

Bona afluència al cap de setmana, menys entre setmana

Als hotels de la Costa Brava centre es preveu una ocupació entorn del 85-90% durant el cap de setmana i fins dilluns de Pasqua. Ara bé, si es valora l'ocupació durant tota la setmana, l'ocupació baixa fins el 45%. Aquesta previsió és lleugerament superior a les que dóna la Federació d'Hostaleria.

Segons ha explicat el gerent del grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, les estades s'han escurçat i els turistes -la majoria catalans, navarresos, aragonesos i bascos- fan estades d'entre dos i tres nits. Pel què fa als visitants estrangers, Sabrià ha explicat que França i Alemanya són els principals mercats. El gerent del hotelers de la zona centre, ha augurat que hi haurà una caiguda de visitants catalans perquè la situació econòmica "ha empitjorat".

El temps acabarà determinant si les vacances són positives. "Si fa sol la costa arrasarà, si plou les perspectives són molt dolentes", ha manifestat Sabrià, que també ha valorat positivament que Ryanair hagi reprès l'activitat aquesta primavera.

Perfil dels turistes i temps d'estada

Segons les dades de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, el perfil del turista que visitarà la demarcació aquestes vacances serà, generalment, parelles d'entre 40 i 65 anys i també famílies amb fills, així com grups d'amics i adolescents que participaran en el torneig internacional de futbol MIC.

Per nacionalitats, s'espera que el 43% siguin turistes catalans, majoritàriament de Barcelona i l'àrea metropolitana, un 20% de la resta de l'Estat i un 15% de francesos. La resta de visitants estrangers provindran d'Alemanya, Gran Bretanya, Bèlgica i Suïssa.