La processó del Sant Enterrament de Girona manté el programa amb un 10% menys de pressupost

Divendres Sant més de 1.200 persones i 12 passos sortiran pels carrers de la ciutat

El programa d'actes de Setmana Santa a Girona manté els elements més distintius dels darrers anys. Dilluns Sant tindrà lloc el pregó, a càrrec de Jaume de Puig i Oliver, al Saló de Descans del Teatre Municipal i Dimecres Sant hi haurà la tradicional desfilada de Manaies que aniran a lliurar el Penó a Narcís Arbosser, escollit com a penonista aquest any per la implicació que ha tingut durant anys amb el col·lectiu dels Manaies.

Per a la nit del Divendres Sant està prevista la tradicional Processó del Sant Enterrament, en la qual hi participen 1.200 persones i 12 passos. Segons ha explicat el president de la Junta de Confraries, Miquel Izquierdo, detecten que cada any hi ha més gent que vol participar a la processó. El mateix passa amb els Manaies, on hi ha una llista d'espera de 35 persones per poder sortir en processó. La nit de divendres, un total de 119 manaies desfilen pels carrers de Girona i fan la tradicional baixada i pujada de les escales de la Catedral. Entre els manaies hi ha entre joves de 13 fins a persones que superen els 80.

Aquest any, l'ajuntament ha reduït un 10% el pressupost que dóna a les confraries per organitzar la processó. Per això, Izquierdo ha explicat que han hagut de ser "imaginatius" per poder mantenir tot el programa. "No s'ha suprimit res, la processó es manté igual", ha remarcat Izquierdo, que ha comentat que un dels canvis serà que hi haurà menys cavalls que obren i tanquen la processó i que, enlloc de contractar cavallers, seran policies locals qui els portaran.

La regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, ha explicat que l'ajuntament ha assumit diversos serveis que fins ara havien de contractar les confraries per poder compensar la davallada del pressupost.

D'altra banda, aquesta setmana s'ha presentat l'Associació de Manaies de Sant Daniel que reivindica que aquesta tradició va sorgir de quan Sant Daniel era un poble, al 1751, i que es va perdre quan, durant la segona República, es van eliminar les processons. Ara, aquesta associació neix oberta a tothom i reivindica l'esperit cristià de la tradició. Malgrat que reconeixen que han demanat poder desfilar amb els Manaies de Girona, el president de la Junta de Confraries, Miquel Izquierdo , ha assegurat que no s'han adreçat formalment a la junta per demanar-ho.