Renfe ven bitllets cap a França i deixa els passatgers tirats a Portbou

La frontera està tancada i no poden prosseguir amb la marxa

Passatgers amb maletes per la carretera que connecta Portbou amb Cervera de la Marenda. Aquesta és la realitat que, segons l'alcalde de Portbou, Xavi Barranco es viu a la localitat com a conseqüència del tancament de la frontera a la localitat alt-empordanesa.

Barrancco es queixa que moltes persones tenen un bitllet de Renfe per anar a França, però han de quedar-se a Portbou perquè el tren no segueix.

El batlle exigeix que es deixi de vendre bitllets "immediatament" perquè si no es trobaran aquesta situació cada dia, ja que l'operadora de trens francesa SNCF ha prohibit que els combois entrin a Cervera de la Marenda, primera estació de la Catalunya del Nord. Renfe ha confirmat que ja s'ha aturat la venda a internet i a les taquilles, tot i que reconeix que les màquines de les estacions funcionen amb un sistema diferent i és possible que encara se n'expedeixin.

Set turistes a l'Ajuntament

Aquesta problemàtica s'ha tornat a viure aquest dissabte amb un grup de set turistes, quatre suïssos i tres francesos provinents de Mèxic. Viatjaven amb un bitllet cap a Cervera de la Marenda, on després havien d'agafar una altra connexió per seguir amb el seu viatge. Al arribar a Portbou, però, es van trobar amb el tren aturat i cap possibilitat de continuar amb el viatge.

A més, es dona la circumstància que els quatre turistes suïssos venien de l'aeroport de Barcelona on no se'ls va trobar cap vol en destinació a Zurich, segons relata Barranco. El més preocupant, però, va ser que quan van demanar passar la nit a la sala d'estar de Portbou, Adif es va negar i va tancar l'estació.

Barranco carrega contra Adif

Per això, l'alcalde carrega contra Adif per haver "fet fora" el grup de turistes i tancar l'equipament davant d'ells. "Es tracta de persones grans que venen esgotades, amb maletes i no se'ls acomoda a la sala d'estar de l'estació. No m'ho explico", assenyala Barranco.

"A mi el que em sembla que no és de rebut és el tracte que reben els passatgers quan arriben a Portbou, i per això hauria de ser Adif qui vetllés per rebre'ls de la manera que toca en una estació internacional", ha reblat Barranco. Davant de la possibilitat de passar la nit al ras, l'alcalde els va habilitar els baixos de l'Ajuntament, on han fet nit. Aquest diumenge al matí els ha acompanyat fins a l'estació per tal que puguin continuar el viatge.

Barranco també ha lamentat que encara Adif no s'hagi posat en contacte amb ell per aquest tema. L'ACN també hi ha intentat contactar, però no s'ha rebut resposta de l'empresa.

Renfe admet errors

Des de Renfe admeten que "han anat lents" en relació a les màquines on es poden comprar els bitllets de les estacions, que seguien venent-ne amb destinació a França després que la SNCF decretés que cap tren podia creuar la frontera. Amb tot, el delegat de comunicació a Catalunya de Renfe, Antonio Carmona, explica que van fer un "esforç comunicatiu molt gran" per evitar aquesta situació.

Carmona deixa clar que la venda a finestreta i la que es fa per internet impedeix comprar bitllets cap a França, i lamenta la situació de les persones que s'han vist afectades. Amb tot, recorda que és Adif l'encarregat de respondre perquè es va tancar l'estació i no es va permetre els turistes poder fer nit allà.