Ajuntament, Càritas, PAH i Col·legi d'Advocats uneixen esforços per aturar desnonaments a Girona

La creació de la Taula de coordinació local pel dret a l'habitatge permet compartir informació i afrontar conjuntament els casos

La Taula de coordinació local pel dret a l'habitatge de Girona neix com a eina de coordinació entre entitats que, fins ara de manera separada, estan fent accions per evitar desnonaments. El fet de trobar-se tots entorn la mateix taula ha de permetre compartir informació sobre els casos i poder afrontar de manera conjunta la solució dels mateixos.

La taula s'ha presentat aquest matí a l'Ajuntament i compta amb el suport de tots els grups polítics del consistori, Càritas, el Col·legi d'Advocats i la PAH. A través d'aquest nou òrgan es podran tractar els casos que arribin a través de qualsevol dels integrants i la voluntat és poder oferir una eina més a les persones que veuen amenaçat el seu habitatge perquè no poden pagar o bé la hipoteca o bé el lloguer.

El defensor de la ciutadania de l'Ajuntament de Girona, Ramon Llorente, ha dit que són diversos els casos de persones de la ciutat que s'adrecen a ell per explicar-li que aviat no podran pagar la quota de la hipoteca i per demanar-li informació sobre què poden fer. "Volem que ara amb la taula puguem donar més esperances a aquestes persones, sabem que per venir a nosaltres els seus problemes no desapareixeran però els podem donar més eines per evitar que els treguin de casa seva", ha justificat el defensor.

Objectiu principal: la dació en pagament

La voluntat de la taula és fer trobades de caràcter setmanal per tractar tots els casos que vagin arribant i, un cop al mes, que es trobin tots els integrants de la mesa. Com a primer objectiu s'han marcat el fet d'aconseguir la dació en pagament. Per poder fer-ho, cal negociar amb les entitats bancàries. El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, ha explicat que ja han mantingut converses i que tots els bancs -a excepció de Banc Popular- s'han avingut a acceptar la mediació de l'ajuntament. Amb la dació en pagament, amb l'entrega del pis al banc el deute queda saldat.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Socials ha detallat que gràcies a les negociacions amb les entitats bancàries han aconseguit darrerament tres dacions en pagament.

El defensor de la ciutadania, Ramon Llorente, ha demanat a les persones que vegin que no podran pagar la hipoteca i veuen amenaçada la seva propietat que vagin a la taula per informar-se amb temps i poder emprendre mesures de manera preventiva. "Ja tinc dos casos de famílies que veuen que el mes que ve no podran pagar i que s'han vingut a informar", ha detallat el defensor.

Llorente ha dit que, a banda de la feina que faci la taula, també s'han de seguir fent accions a peu de carrer i a les portes dels bancs. "Les accions puntuals són necessàries perquè cal canviar el proteccionisme excessiu que tenen els bancs", ha manifestat.