Figueres presenta a Hisenda un total de factures pendents per un valor de 4,5 MEUR

Corresponen a factures de proveïdors pendents de pagar dels darreres mesos de l'any

L'equip de govern de Figueres confia arribar a tenir 850.000 euros de benefici el 2015 i haver eixugat els més de 9 MEUR que acumula dels exercicis 2010 i 2011. Per aconseguir-ho, però, caldrà tenir un control exhaustiu de la despesa de l'Ajuntament, que només podrà augmentar en un 2% de forma anual, mentre que els ingressos ho hauran de fer per valor del 4% per any. Aquesta última xifra, ha explicat Toro, és "pràcticament el valor de la inflació dels últims exercicis i que es preveu que es mantingui en els pròxims anys" i per tant s'ha de mantenir "estable" en termes absoluts. La diferència del 2% entre despeses i ingressos és el que ha de permetre eixugar el dèficit acumulat. Així, si es compleixen les previsions, el romanent negatiu dels pròxims anys ha d'anar decreixent de forma progressiva fins arribar al 2015 que ha de produir-se el canvi de tendència.

I entre les mesures contemplades en el pla d'ajust que es presentarà a Hisenda en breu es contempla la revisió de les taxes d'alguns serveis públics que actualment no cobreixen les despeses. En tot cas, ha precistat Toro, no es farà una equiparació "automàtica" per reequilibrar-ho, sinó que es farà de forma progressiva i només en el cas que sigui necessari per arribar al 4% anual d'augment d'ingressos.

El pla de sanejament

Cal recordar que l'ajuntament ja ha presentat un pla de sanejament per aconseguir equilibrar el pressupost que a dia d'avui és deficitari. El 2011 es va tancar amb un romanent negatiu de 4,1 MEUR però la previsió és que, havent implantat un seguit de mesures d'estalvi i de control de la despesa, el pressupost reflecteixi "un euro positiu" a finals del 2012.

Uns ajustos que s'haurien d'haver implementat abans

L'equip de govern, amb CiU amb majoria absoluta, subratlla els nivells raonables del nivell d'endeutament de la ciutat, que ha anat disminuint en els últims anys fins arribar al 87%. Tot i això, l'alcalde Santi Vila fa autocrítica i reconeix que s'han començat a aplicar mesures d'ajust i de contenció de la despesa massa tard, ja que haurien d'haver començat el mateix 2009.

La situació política al consistori era complicada en aquell moment, ja que CiU governava amb el suport d'ICV i el PSC. Aquests últims, però, van ser expulsats del govern el 2010 per "falta de confiança", segons Vila, i en detectar un augment de la despesa en l'àrea de cultura. Després va entrar a l'aliança de govern ERC en l'últim tram de legislatura però no ha sigut fins que ha aconseguit la majoria que CiU s'ha vist amb força, segons explica l'alcalde, per poder tirar endavant els necessaris ajusts per reconduir la situació.

Pel que fa al pla especial de factures del Ministeri d'Hisenda, Vila ha reconegut que permetrà compensar els impagaments de la Generalitat i les dificultats per aconseguir crèdit però també considera que s'ha fet d'una manera "violenta" i vulnerant els "principi d'autonomia municipal" per part de Madrid, que no ha permès altres fórmules per millorar la tresoreria. També lamenta que s'hagi donat una imatge negativa dels ajuntaments que no s'ajusta a la realitat, al seu entendre.