El gironí Joan Nogué rep el Premi Jaume I d'Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat

És doctor en Geografia Humana i professor del Departament de Geografia de la Universitat de Girona

El doctor en Geografia Humana i professor del Departament de Geografia de la Universitat de Girona, Joan Nogué Font, ha rebut el premi de mans el premi Jaume I de mans del Príncep d'Astúries en un acte solemne a la Llotja de València. El lliurament de premis ha estat presidida pels Prínceps d'Astúries i comptat amb la presència del president de la Generalitat Valencia, Francisco Camps, president del patronat de la Fundació Jaume I, i l'alcaldessa de València, Rita Barberá.

Durant el seu discurs, el Príncep Felip ha fet una lloa a la ciència en temps de crisi, destacant els seus valors per crear 'benestar, creixement i llocs de feina'. El Príncep d'Astúries també ha valorat l'esforç i la contribució dels guardonats amb el Premi Jaume I.

En finalitzar l'acte, Joan Nogué ha agraït al jurat la seva distinció i ha demanat, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, que la ciència i la cultura tinguin més reconeixement a fora que al territori. Nogué ha lamentat que molts científics i intel·lectuals 'no tinguin més veu pública' perquè la seva veu seria 'fonamental' per a una millor qualitat de vida i per 'organitzar-nos una mica millor', ha dit.

El professor també ha criticat l'excessiu creixement urbanístic d'algunes zones de Catalunya, el País Valencià i el centre i sud-est de la península. Nogué considera que aquest creixement 'no respon a les necessitats de la població' i que és fruit d'ajuntaments 'mal finançats'.

En opinió del professor gironí, els consistoris han entrat en el 'cercle infernal' de concedir llicències d'obres per autofinançar-se. El recent Premi Jaume I troba en aquesta dinàmica, que ha qualificat de 'pa per avui, gana per demà', l'explicació de la crisi econòmica actual.

A més de Joan Nogué, els altres cinc guardonats d'aquesta edició han estat Ángela Nieto Toledano (Investigació Bàsica), Ángel Carracedo Álvarez (Investigació Mèdica), Gonzalo Anes (Economia), Carlos Duarte Quesada (Protecció del Medi Ambient) i Juan Antonio Rubio Rodríguez (Noves Tecnologies). Aquest darrer premi ha estat rebut per la seva vídua, Esther Colomer.

Valorats amb 100.000 euros per categoria, aquests premis són dels més ben dotats econòmicament de tot l'estat espanyol, segons la Fundació Jaume I. Un total de 96 científics han estat premiats des que es varen crear aquests guardons. Pel seu jurat han passat 246 membres, 48 dels quals són Premi Nobel.