Guia per a detectar les notícies falses (fake news) sobre coronavirus

WhatsApp s'ha convertit en el principal canal de distribució

Des de la instauració de l'estat d'alarma han proliferat centenars de notícies falses entre la població que fan referència a decisions del govern central sobre al confinament, falsos positius per coronavirus, morts als hospitals o telèfons per a demanar informació sobre la malaltia incorrectes.

En la majoria dels casos aquests es distribueixen a través del sistema de missatgeria WhatsApp, que s'ha convertit en el principal canal de distribució de "fake news" i desinformació en general.

Des de Mossos d'Esquadra s'adverteix d'aquest fet a través dels seus perfils a les xarxes socials i des d'El Gerió Digital us donem un seguit de consells:

- En primer lloc cal desconfiar de tota aquella informació que prové d'un origen desconegut: l'amic del meu cosí, la germana del meu pare diu, han dit a les notícies,... desconfieu sempre del que diuen terceres persones.

- Les captures de pantalla d'articles de diari o bé piulades a Twitter acostumen a estar manipulades. Reclameu sempre l'enllaç a la notícia original o a la piulada en qüestió.

- Cal anar molt en compte amb els àudios d'origen desconegut. Missatges de l'estil "treballo en un hospital" o "sé de primera mà que..." tenen per costum ser sempre falsos.

- Intenteu sempre contrastar la informació.

- Limiteu-vos a fer cas als perfils oficials o bé als mitjans de comunicació reconeguts.

Per a més informació consultar l'apartat de preguntes sobre les restriccions d'activitats per la Covid-19 a Catalunya del departament d'Interior.