Un tribunal popular jutja l'acusat de defenestrar una noia des del balcó d'un sisè pis a Girona

L'acusat s'enfronta a una pena de divuit anys i mig de presó i a pagar una indemnització de 210.000 euros

Els fets van tenir lloc a quarts d'onze del matí del 6 de juliol del 2010. Segons recull l'escrit del fiscal, la víctima, una ucraïnesa de 37 anys, acabava d'entrar al pis on feia d'assistenta domèstica. L'habitatge es trobava situat al sisè pis del número 4 del carrer riu Ser de Girona.

Just en aquell moment, "de manera i circumstàncies desconegudes", l'acusat també va aconseguir accedir a l'interior de l'immoble. Segons ressalta el fiscal, Hafid Ch. era conscient que ni el propietari de l'habitatge, "ni molt probablement" també la víctima, no consentien la seva entrada al domicili.

Un cop va ser a dins, la víctima, "espantada i nerviosa", va aconseguir distreure Hafid Ch. en una de les habitacions i va amagar les claus del pis al balcó. Després -sempre segons el relat del fiscal- va trucar angoixada per telèfon a una coneguda, demanant-li que alertés la policia.

Va ser aleshores quan Hafid Ch. es va adonar del què feia la noia i, "enfadat", la va llançar pel balcó. Segons recull l'escrit, l'acusat va impedir que la jove es pogués defensar perquè la va agafar per sorpresa, la va immobilitzar amb força i, després d'arreplegar-li el telèfon, la va llançar daltabaix.

La noia va caure des d'una alçada d'uns 22 metres i va morir poca estona després al mateix carrer. El fiscal ressalta que l'acusat, en el moment d'empènyer l'assistenta, tenia "intenció d'acabar amb la seva vida" o bé "era conscient que probablement" la jove no sobreviuria.

El ministeri públic imputa a Hafid Ch. un delicte d'assassinat i un altre de violació de domicili. Demana que se'l condemni a 17 anys de presó pel primer, i a un any i mig pel segon. En matèria de responsabilitat civil, el fiscal sol·licita que el processat pagui una indemnització global de 210.000 euros al pare i als dos germans de la noia, que viuen a Ucraïna, i amb qui la jove mantenia el contacte.

Posposat per un anònim

El judici per aquest cas s'havia fixat inicialment per al mes de gener, però l'aparició d'un anònim va fer posposar la vista i retornar-la a instrucció. De fet, la investigació del cas s'ha caracteritzat per ser força enrevessada.

Hafid Ch., detingut poca estona després de la mort de la noia, va ingressar a presó el 8 de juliol del 2010. Entre els indicis que van fer empresonar-lo hi havia el fet que, abans de morir, la jove ucraïnesa va fer tres trucades a una amiga alertant que l'acusat l'estava seguint.

Però Hafid Ch. no és l'única persona a qui s'ha relacionat amb aquesta mort. I és que un testimoni, aquell 6 de juliol, va assegurar haver vist fugir l'aleshores xicot de la noia del lloc dels fets. Aquest home, Oleg T., va ser deportat poc després a Ucraïna per la policia espanyola. A més, també se l'havia condemnat per haver maltractat una altra noia amb qui havia mantingut una relació.

Precisament, l'anònim que va fer retardar el judici incriminava Oleg T. L'escrit assegurava que l'ucraïnès, després del crim, havia demanat a companys seus que declaressin davant el jutge que estava fora de Girona, quan en realitat sí que hi era.

La defensa demana l'absolució

Finalment, però, l'Audiència ha tirat endavant amb el judici contra Hafid Ch. i ha fixat l'inici de la vista oral aquest mateix dilluns. La defensa de l'acusat, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, demana l'absolució del seu client.

Al seu escrit de qualificacions provisionals, la defensa posa l'accent amb què Hafid Ch. no va tenir res a veure amb la mort de la noia. L'advocat ressalta que "no és possible determinar" si la jove ucraïnesa es va llançar al buit "de manera voluntària", va caure des del sisè pis de forma "accidental" o bé perquè algú la va empènyer. I en tot cas, matisa la defensa, si la jove va morir "arran de la intervenció d'una tercera persona" que la va defenestrar, aquesta persona "no és l'acusat" Hafid Ch.

Les sessions del judici, que es farà per la via del jurat popular, s'allargaran tota la setmana a l'Audiència de Girona. Dilluns al matí s'escolliran els membres del jurat i, la mateixa tarda, es preveu que la comitiva judicial es desplaci fins al carrer riu Ser per fer la inspecció ocular.

L'imputat declararà dimarts al matí. En total, hi ha citats una cinquantena de testimonis i perits, entre els quals, també hi figura Oleg T. Si se segueix el guió previst, dijous a la tarda el jurat popular es retirarà a deliberar el veredicte.