Aquest dimarts acaba la pròrroga d'explotació de l'espai d'esquí i el parc lúdic de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Vall de Núria. Han estat mesos de negociació per arribar a un acord en les condicions de la nova concessió.
Finalment, en una reunió mantinguda aquest dimarts a Barcelona s'ha arribat a un principi d'acord que està previst que es pugui tancar entre aquesta setmana i la vinent. A la trobada hi ha participat el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas; el president d'FGC, Antoni Segarra; i l'alcaldessa de Queralbs, Imma Constants, que ha estat acompanyada del secretari municipal i els seus assessors.
"Ha sigut una reunió llarga. Des de posicions que estaven separades hem anat convergint amb cessions per totes dues parts i hem pactat tots els punts", ha exposat el president d'FGC, Antoni Segarra. En aquest sentit, ha dit que en aquests pròxims dies caldrà posar "negre sobre blanc" però ha assegurat que l'acord definitiu està "molt a prop".
A més, ha deixat clar que aquest principi d'acord evidencia que "el paper d'FGC a Vall de Núria no es posa en risc i, per tant, tindrem activitat a l'estiu i a l'hivern". Un cop el text estigui tancat, caldrà que s'aprovi al ple de l'Ajuntament de Queralbs i també s'haurà de traslladar a la comissió de Patrimoni de la Generalitat.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Queralbs, Imma Constants, ha explicat en declaracions a l'ACN que durant la reunió s'ha analitzat "punt per punt" i s'ha valorat "què es podia canviar per cadascuna de les parts". Constants ha dit que han trobat "voluntat d'entesa" per part d'FGC i, per tant, "aquest consens quedarà reflectit molt aviat en el document i ens permetrà tenir una concessió amb garanties i seguretat en les inversions". L'alcaldessa es mostra satisfeta perquè l'Ajuntament tindrà "veu i vot" i es crearà una comissió perquè FGC i consistori "vagin de la mà".
Segons ha pogut saber aquest diari de fonts coneixedores de la reunió, la concessió de Vall de Núria podria ser per a un període de 30 anys, tot i que el principi d'acord al qual s'havia arribat fa tres mesos entre les dues parts establien una durada del contracte de 20 anys. Aquest allargament de la concessió aniria lligat a un compromís de més inversions i també al desenvolupament de l'entorn immediat de Queralbs i Vall de Núria.
Un dels aspectes que caldrà tancar en els pròxims dies serà la xifra del cànon. L'Ajuntament de Queralbs demanava que el cànon anual fos de 25.000 euros, mentre que FGC el situava als 10.000 euros.
Un dels punts que generava més discrepàncies en la negociació de l'acord era que l'Ajuntament de Queralbs es reservava el dret a reduir la concessió a la meitat de manera unilateral si en algun moment FGC no complia amb les inversions compromeses. Per FGC, aquesta era una "línia vermella" que no podien acceptar. Finalment, segons fonts coneixedores de les negociacions, aquest punt s'ha desestimat i no s'inclourà en l'acord de concessió. D'altra banda, sí que formarà part de l'acord la gestió de la Cabana dels Pastors per part d'FGC amb el compromís de fer una inversió per arreglar-la i posar-la al dia.
Sense conveni a partir de l'1 de maig
FGC, empresa pública de la Generalitat, s'encarrega de l'explotació de la zona d'esquí en terrenys comunals i del parc lúdic de Vall de Núria des de l'any 1985. L'any 2017 va finalitzar la concessió que hi havia i, des d'aleshores s'han anat fent pròrrogues curtes de dos anys com a màxim. La darrera finalitza aquest mes d'abril i l'objectiu de totes dues parts -Ajuntament de Queralbs i FGC- era fer una concessió nova.
L'empresa pública va amenaçar la setmana passada de deixar la gestió a partir del maig al considerar que "s'estava molt lluny" d'un possible acord. El seu president, Antoni Segarra, en declaracions a aquest diari va qualificar d'"inacceptables" les condicions que exigia l'Ajuntament. Entre les línies vermelles, hi havia establert un cànon de 25.000 euros anuals per poder fer ús dels terrenys comunals i el parc lúdic i que el consistori pugui escurçar la concessió a la meitat de forma unilateral en cas d'incompliment d'inversió i sense compensar a l'empresa pels actius que hi quedin.
Des de l'Ajuntament, per la seva banda, reclamaven un nou conveni que els permetés, per primer cop, tenir poder de decisió en l'estació. Entre les principals demandes, hi havia la de tenir veu en la comissió de seguiment on poder decidir aspectes com futures inversions així com l'elaboració, per part de FGC, d'un estudi sobre els reptes de futur de la vall entre els punts principals.
Preocupació a la vall
La possible sortida de FGC en la gestió de l'estació ha generat alarma entre diferents sectors de la Vall de Núria. Les patronals ripolleses -Unió Intersindical Empresarial del Ripollès, Unió de Blotiguers de Ribes de Freser i la Federació de Comerç del Ripollès- van expressar la seva preocupació en un comunicat conjunt on es reclamava un acord "immediat " per posar fi a aquesta incertesa, que posava en risc molts llocs de treball directes i indirectes. En aquest sentit, remarcaven que l'estació és un "motor econòmic" a la zona.
FGC gestiona el tren cremallera -l'únic transport per poder accedir al santuari- i actualment també té la concessió del Bisbat del santuari i el complex hoteler.