Unió de Pagesos farà una tractorada per protestar davant la crisi del sector

Les protestes tindran lloc a les comarques lleidatanes, al Camp de Tarragona, a Terres de l'Ebre i comarques gironines

Apatia, desencís i derrota. Joan Caball ha afirmat que aquests són els sentiments de la pagesia catalana que veu que cada cop es redueix més el seu marge de beneficis, creix el nivell d'endeutament però no rep cap resposta a les necessitats per part de les administracions. 'Després de fer moltes propostes i no tenir resposta, no ens queda més remei que continuar pressionant', ha opinat Caball que exposa que aquest és el motiu principal pel qual han decidit organitzar tractorades a tot el país.

Divendres les tractorades es faran a comarques lleidatanes, al Camp de Tarragona, a Terres de l'Ebre i a comarques gironines. Dissabte serà el torn de les comarques de Barcelona amb una darrera tractorada que sortirà de Calaf (Anoia). El sindicat agrari preveu que a mitjans del mes de març hi hagi un debat al Parlament per definir possibles mesures i el futur del sector, però afirma que les tractorades són una 'medicina preventiva' per evitar que el debat es converteixi en un míting preelectoral i no s'acabin adoptant les mesures que calen.


'Perdem i perdrem renta, s'ha de buscar el sistema per acabar compensant-ho', ha afirmat Joan Caball que ha lamentat que durant tot aquest temps la resposta de les administracions hagi estat el silenci. 'Som un sector en profunda crisi i també volem solucions com altres sectors de l'economia', ha comentat Caball. El coordinador nacional del sindicat ha exposat que si no s'implanten aquestes mesures necessàries, el sector cada vegada anirà tenint menys guanys i més explotacions aniran deixant l'activitat. Caball creu que l'administració ha d'endegar propostes per 'protegir el producte de casa'.

El sindicat creu que hi ha cinc grans temes sobre la taula: protegir els productes i assegurar que el consumidor tingui suficients armes per saber d'on prové el que compra, potenciar la incorporació de joves, mesures per combatre la crisi a través de beneficis fiscals, una dotació econòmica suficient per modernitzar les explotacions i ajudes públiques per a les mesures agroambientals i de benestar animal.

El que corre més pressa, segons Joan Caball, és posar sobre la taula solucions a l'endeutament. El coordinador del sindicat agrari ha exposat que actualment hi ha molt pagesos ofegats pels deutes i que, alhora, tampoc reben els diners que els hi deuen perquè terceres persones no poden pagar. 'La gent no té diners per cobrir les despeses', ha afirmat Joan Caball. 'Propostes com demanar préstecs a interès zero o rebaixes en els impostos', Caball ha explicat que aquestes són algunes de les propostes del sector.

'Però ens trobem que augmenta la tarifa elèctrica i també incrementa l'IVA', ha lamentat el líder d'Unió de Pagesos que denuncia així que les administracions està afegint pressió al sector en comptes d'ajudar. Per aquest motiu, han decidit protestar amb el seguit de tractorades arreu del país.

A tot Catalunya

El divendres hi haurà una tractorada a les comarques gironines que sortirà de Viladamat. A Lleida els tractors es concentraran a diferents punts com Torrefarrera, Seròs, Margalef, Bellcaire d'Urgell, Tremp i Llardecans. Al Camp de Tarragona sortiran des de Valls i a Terres de l'Ebre des d'Alcanar i Gandesa. Finalment, dissabte la darrera tractorada sortirà de Calaf.