Guanyem Girona proposa un seguit de mesures per fer front a la crisi del coronavirus

Una proposta és obrir una línia de suport a famílies per pagar el lloguer

El grup municipal de Guanyem Girona proposa un seguit de mesures per fer front a la crisi del coronavirus. La primera d'elles és obrir una línia de suport al pagament del lloguer per a famílies on la pèrdua de feina no permeti assolir-lo i que quedin excloses de la línia d’Ajuts Econòmics d’Especial Urgència de la Generalitat.

En aquest sentit, Guanyem també proposa reforçar l’Oficina Municipal d’Habitatge per donar suport a la presentació de sol·licituds d’ajuts econòmics d’especial urgència per fer front als deutes derivats del lloguer o hipoteca. Alhora s’impulsarien mecanismes per mediar entre propietaris i llogaters per intentar flexibilitzar els pagaments. D’altra banda, des de Guanyem adverteixen també del perill que les empreses que gestionen els serveis externalitzats com la neteja, l’aigua i els residus acomiadin treballadors i exigeix al govern gironí que garanteixi que no es farà fora ningú mentre duri la crisi. Demanen també que es reforcin els serveis de Girona Emprèn i Girona Actua.

A curt termini les mesures de Guanyem també busquen millorar els serveis d’atenció social bàsica. Per aquest motiu proposen reforçar la cerca de persones amb situacions de necessitats no ateses, aquelles que pateixen solitud severa i els Centres de Distribució d’Aliments. Així mateix, la plataforma municipalista considera que l’Ajuntament ha d’impulsar i coordinar una xarxa de voluntaris per cobrir les necessitats d’aquelles persones confinades i que no es poden valdre per elles mateixes.

A llarg termini, Guanyem Girona considera “primordial” reactivar l’economia i la vida cultural a les Comarques Gironines. Per aquest motiu ha presentat una bateria de propostes entre les quals hi figura l’impuls d’una campanya conjunta amb la Diputació i el Consell Comarcal del Gironès per donar suport i incentivar el consum de proximitat, una “necessitat bàsica per al teixit social que creen pagesos i ramaders.” 

Des del grup municipal també apunten que els artistes, creadors i empreses del món cultural són dels principals damnificats d’aquesta crisi a causa de la gran quantitat de cancel·lacions. Com a mesura per reactivar l’activitat, des de Guanyem proposen la creació d’una “tardor cultural” coordinada des del consistori on s’hi incorporin les propostes que estaven programades per “retornar la vida a la ciutat i ajudant a creadors i al sector cultural.”

El portaveu del grup, Lluc Salellas, apunta que “la crisi del coronavirus ha de servir per replantejar-nos les nostres formes de consum.” En aquest sentit, la plataforma proposa que, un cop superada la crisi, la xarxa de Centres Cívics estimuli sistemes d’intercanvi de béns i serveis que permetin afrontar les necessitats dels ciutadans “a través de formes cooperadores que s’allunyin d’allò estrictament basat en la transacció econòmica.”

D’altra banda, des de Guanyem Girona també es mostren preocupats per la gestió de les defuncions. És per això que demanen que les institucions intercedeixin davant els serveis funeraris privats per establir una rebaixa de preus mentre duri la pandèmia. D’altres mesures proposades per la formació municipalista contemplen la rebaixa del preu de transport públic durant el 2020, l’habilitació de diverses línies telefòniques per a l’assessorament laboral, econòmic i psicològic o l’impuls i distribució d’activitats i continguts per fer a casa des de les diverses àrees del consistori.

Canvis inevitables en els pressupostos

El passat desembre es van aprovar els pressupostos municipals gràcies al suport de Guanyem Girona. Malgrat això, des de la formació municipalista anticipen que els efectes de la crisi del coronavirus faran que aquests comptes siguin “difícilment realitzables.” “Entenem que la gravetat de les conseqüències econòmiques i laborals dels propers mesos justifiquen un replantejament total en els pressupostos aprovats.

Ens oferim una altra vegada per elaborar uns comptes que permetin mitigar els efectes negatius de la crisi a les veïnes i veïns de Girona”, ha apuntat el cap de l’oposició, Lluc Salellas. “Les modificacions pressupostàries han de centrar-se prioritàriament en les ajudes socials i en la reactivació econòmica i cultural de la ciutat i han de ser una xarxa de seguretat pera  les persones aturades, per als treballadors, per als autònoms i per al petit comerç”, ha reblat.