Allau d'ERO temporals amb més de mil treballadors gironins afectats arran de la crisi pel coronavirus

Grups hotelers de la Costa Brava i empreses com Louis Vuitton de Campllong o Antex d'Anglès anuncien expedients

Aquest dimarts, el Consell de Ministres ha aprovat facilitar la tramitació d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) temporals arran de la covid-19. I ja es preveia que això es traduís automàticament en una allau d'expedients per part de les empreses.

A les comarques gironines, tot i que fins avui Treball tenia cinc expedients sobre la taula -amb 56 treballadors afectats- la realitat va molt més enllà. Perquè tan sols pel cap baix, entre les empreses de la demarcació que ja han fet efectiu l'ERO i les que l'han anunciat, aquesta xifra ja sobrepassa amb escreix el miler d'empleats.

La tèxtil Trety de Maçanet ja ha acordat un ERO per a 260 treballadors. I aquest dimarts també s'ha començat a negociar el de Nysltar a Blanes. Aquí, l'expedient afecta 109 treballadors –en queden fora els jubilats parcials- i la intenció és que el termini d'aplicació sigui d'entre dos i tres mesos. A més, l'empresa complementarà l'atur.

Louis Vuitton i Antex

Al sector industrial gironí, avui s'hi han afegit més anuncis d'ERO. La multinacional de moda i luxe Louis Vuitton entrarà un expedient que afectarà les plantes de tota Catalunya. I entre aquestes, hi ha la de Campllong (Gironès), que té uns 300 treballadors i on s'hi fabriquen bosses, carteres i moneders.

A més, segons explica la secretària d'Indústria de la UGT a Girona, Isabel Martínez, la tèxtil Antex d'Anglès també ha anunciat un expedient temporal. "La previsió és registrar-lo el dijous, i afectarà unes 390 persones entre la plantilla fixa i el personal temporal", explica. En part, Antex s'ha vist arrossegada pel tancament de les fàbriques de cotxes (perquè fabrica filatures de polièster per a l'automoció).

A banda, l'empresa de transports FR Serveis Logístics d'Hostalric (Selva) també ha presentat un ERO. En aquest cas, però, per extingir contractes a la meitat de la plantilla (formada per 33 treballadors). "Ens ho van comunicar divendres i s'emparen en què, amb la crisi del coronavirus tindran menys activitat; però el cert és que l'empresa ja arrossegava pèrdues", explica el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte.

Cadenes hoteleres

La crisi del coronavirus també passa factura al sector turístic, un dels puntals de l'economia gironina. "Heu de comptar que la gran majoria d'hotels ja estan tancats; i els qui encara tenen obert perquè mantenen algun client, ho faran més aviat que tard", diu Compte. I això, novament, es tradueix en un devessall d'ERO temporal.

Segons explica CCOO, entre les cadenes que han anunciat expedients hi ha el Grup Guitart (amb hotels a Lloret de Mar o La Molina) i cadenes com Don Juan, Oasis Park & SPA (aquestes, amb hotels a Lloret i Tossa) o Garbí Hotels (amb quatre hotels a Lloret).

El secretari general de CCOO lamenta que la covid-19 suposarà "el tancament global" del sector de l'hostaleria, que independentment del model, "és qui estira una part important de l'activitat econòmica de la demarcació". Bartomeu Compte lamenta, a més, que el confinament pel coronavirus arriba just quan el personal fixe discontinu dels hotels havia d'incorporar-se a treballar, coincidint amb l'arribada de la Setmana Santa.

"Això suposarà que ara, a tot aquest personal no se'l cridi; i que per tant, tot allò que treballin de menys els repercutirà en les seves prestacions d'atur quan acabin temporada", diu el secretari general de CCOO. "Sobretot, perquè el decret aprovat pel Consell de Ministres recull que, per acollir-se a les mesures del govern, has d'haver estat d'alta en el moment en què s'ha declarat l'estat d'alarma; per tant, a tots ells els condemnem a una precarietat més important de la que ja de per si tenen", afegeix Compte.

Per últim, altres empreses que han anunciat ERO temporals, segons informen fonts sindicals, són aquelles que presten servei als menjadors escolars (com Eurest o Bo i Sà).