Mor l'autor de l'àngel de la Catedral de Girona

Va compaginar l'art amb la docència

L'artista, escultor i pintor banyolí Ramon Maria Carrera ha mort aquest dimarts. Entre les seves obres, en destaca l'àngel d'aram (1968) que corona el campanar de la Catedral de Girona.
També porta el seu segell l'escultura dels dos amfibis –popularment, coneguda com les granotes- del parc Central de Girona. Nascut a Banyoles el 1925, Ramon Maria Carrera va compaginar la seva activitat com a artista (on en destaca també la faceta de dibuixant) amb la docència. Va ocupar la càtedra de professor d'Escultura a l'Escola de Belles Arts de Girona. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, han lamentat el decés de l'artista.
 
Nascut a Banyoles el 1925, Ramon Maria Carrera era fill de l'artista, escultor i pintor Joan Carrera. Va rebre lliçons d'art a l'Escola Municipal de Belles Arts de Girona i a l'Acadèmia de Joan Orihuel. L'any 1946, va ingressar a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona.
Seguint l'estela del seu pare, Carrera va compaginar l'art amb la docència i va ocupar la càtedra de professor d'Escultura a l'Escola de Belles Arts de Girona. Com a escultor, el seu llegat compta tant amb obres de temàtica religiosa com profana. Dins el primer grup és on s'hi troba la seva escultura icònica: L'Àngel (1968).

Ales esteses, aram i creu

L'obra, feta d'aram, corona el campanar de la Catedral de Girona. S'hi va instal·lar el 6 de juny del 1968 i va substituir-ne un altre de bronze del segle XVIII (sense cap i molt deteriorat) que es conserva al Museu d'Història. L'escultura, que té 1,85 metres d'alçada, presideix el punt més alt de la ciutat. Té les ales esteses i porta una creu a la mà. El repujador de l'escultura va ser Pere Mulleres.

Dins la temàtica religiosa, Carrera també deixa com a llegat escultòric el conjunt de peces de la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles o el Relleu de Santa Elena (de la façana de la clínica San José de Madrid). Pel que fa a escultura profana, en destaquen el Noi llegint del col·legi Baldiri Reixach de Banyoles o els Dos Amfibis del parc Central de Girona.

Ramon Maria Carrera, a més de l'escultura, va treballar en diferents estils i tècniques. És important també la seva activitat com a dibuixant. Les seves creacions s'han pogut veure a mostres individuals i col·lectives fetes a Girona, Banyoles, Barcelona o Vic, entre d'altres.

La consellera de Cultura i l'alcaldessa de Girona han lamentat la mort de l'artista.