Mor el primer pacient per coronavirus a la província de Girona

Es tracta d'un home d'edat avançada ingressat al Santa Caterina

La província de Girona ha registrat la seva primera víctima mortal per coronavirus.

Segons ha pogut saber aquest diari, es tractaria d'un home de 79 anys amb patologies prèvies que es trobava ingressat a l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) i que ha mort pels voltants de les cinc de la matinada.

A hores d’ara, a la demarcació hi ha un total de 103 persones amb Coronavirus SARS CoV-2, dels quals, 21 són professionals sanitaris dels diferents centres de salut, tant hospitals com atenció primària. Catalunya registra 1.394 casos de coronavirus amb 491 nous positius i set noves morts eleven a 19 les persones que han perdut la vida.

Avui s'han començat a processar les primeres mostres al Laboratori Clínic Territorial de l'ICS Girona. L'objectiu és que aquest laboratori pugui donar cobertura a la majoria de necessitats analítiques generades pel Coronavirus de la regió.

La implantació serà progressiva en funció de les necessitats i disponibilitat del material necessari per al processament de les mostres.

Segons Salut, tots els hospitals de la regió sanitària han adoptat mesures extraordinàries per fer front a la pandèmia, com ara anul·lar aquelles intervencions quirúrgiques que es poden posposar, així com l'activitat ambulatòria i limitar la presència d'usuaris als seus centres. També tenen preparats plans específics per fer front al previsible augment de casos de SARS CoV-2.

Els centres d'atenció primària també potencien l'atenció telefònica enlloc de la presencial i només s'atenen les urgències i les consultes que no es poden esperar. Des d'ahir s'han tancat un centenar de consultoris locals arreu de la demarcació que feien atenció més puntual, amb l'objectiu de replegar els professionals assistencials als centres més grans i guanyar eficiència en la gestió dels equips de protecció individual.

Salut demana serenor a la població perquè "els professionals i els centres estan preparats pel previsible augment de casos de Coronavirus SARS-CoV-2". Amb tot, reiteren els missatges de quedar-se a casa, pel bé individual i col·lectiu i complir amb les mesures higièniques com rentar-se les mans sovint, evitar el contacte estret amb persones amb símptomes, mantenir una distància de seguretat de dos metres o evitar compartir menjar i estris.