Veïns de Besalú expulsen un grup de turistes francesos que volien visitar el call jueu

El poble confia que la sèrie 'Westworld' els farà recuperar el turisme perdut pel coronavirus

A Besalú (Garrotxa) es prenen molt seriosament el confinament decretat per evitar contagis per coronavirus. Ahir al migdia, uns veïns del municipi van procedir a expulsar un grup de turistes francesos que havien arribat en autocar amb l'objectiu de visitar el nucli històric, incomplint les normes de seguretat.

Amb tot, els besaluencs van fer-los fora quan es trobaven a l'alçada del call jueu i es dirigien a la plaça de la Llibertat. "Havien deixat l'autocar a l'entrada i ja havien travessat el pont i estaven a la placeta del miqvé", detalla. A continuació, els van explicar que no era dia de fer visites i els van requerir que marxessin. Segons la regidora de Promoció Econòmica, Fina Surina, "hi va haver un moment de tensió però ho van entendre i van marxar".

En un altre ordre de les coses ahir es va estrenar a Estats Units i avui a l'estat espanyol la tercera temporada de 'Westworld', una sèrie de la plataforma HBO. El maig de l'any passat es van rodar algunes escenes a Besalú (Garrotxa), generant gran expectació pels mitjans desplegats i amb la participació de figurants de la zona.

El primer capítol s'ha estrenat a l'estat espanyol aquest dilluns i ja està disponible online. Experiències com la sèrie 'Joc de Trons', rodada fa uns anys a Girona, han demostrat que generen un tipus de turisme que vol passejar-se pels espais que han vist a la pantalla. I Besalú també confia en aquesta oportunitat.

L'estrena del primer capítol, però, ha coincidit en plena crisi del coronavirus però des de l'Ajuntament confien que la crisi sanitària no diluirà les ganes de visitar la vila més endavant. "No ens preocupa perquè ara cal centrar els esforços en el coronavirus i cal respectar allò que ens van dient i, més endavant, tothom qui vulgui venir o retornar serà molt benvingut", explica Surina. I recorda que en plena situació d'alarma "no pertoca fer turisme, ni visites ni tot allò que ens han dit que no podem fer".

Poc negoci en funcionament

Aquest dilluns al municipi només hi havia oberts els establiments autoritzats per les autoritats. És el cas de la Fleca Descamps, que aquests dies només obrirà el matí. Una treballadora ha explicat que després de dos dies "més forts" de feina, avui l'activitat ha estat l'habitual per un dilluns. "La gent sembla que ja està mentalitzada o potser és que tenen el congelador ple", ha dit. El mateix amb la botiga d'electrodomèstics del poble, Degisa Estarriola, que també obrirà pels matins i romandrà tancat per les tardes.

D'altres en canvi, han vist com l'activitat s'ha aturat del tot. Un dels afectats per la crisi del coronavirus és l'hotel Els jardins de la Martana. La gerent de l'hotel, Ana Segura, explica que els han cancel·lat totes les reserves previstes aquests dies. Entén que és una situació d'emergència però es queixa que la seva activitat ha quedat fora dels establiments que han de tancar. "S'han tancat bars i restaurants però hotels no han dit res", afegeix. I això els suposa un maldecap per gestionar aquesta crisi perquè no es poden acollir a la normativa. Per afrontar aquesta situació, s'han repartit torns amb els treballadors perquè vinguin unes hores a fer tasques de manteniment tot assegurant les condicions de seguretat per evitar possibles contagis.