Pedro Sánchez aprova l'estat d'alarma i despulla de competències Catalunya

El cap de l'executiu espanyol ha desgranat les mesures que s'apliquen a partir d'aquesta nit

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat l'aprovació de l'estat d'alarma a tot el país i ha avançat que l'única autoritat competent en tot el territori serà l'executiu de Madrid.

Les mesures que ha detallat el socialista afecten a tot l'estat a partir d'aquesta nit i durant un període de 15 dies que es podria prorrogar en cas de ser necessari. La primera prohibeix la lliure circulació per les vies públiques excepte en el supòsit de la compra d'aliments, productes farmacèutics, l'assistència a centres sanitaris, arribar al lloc de treball, retorn al lloc de residència, assistir a gent gran o dependents o desplaçar-se a entitats financeres o d'assegurances. L'ús de vehicle particular es podrà utilitzar també per a tots aquestes activitats o bé per a omplir el dipòsit de gasolina. Amb tot, només es podrà fer individualment i sense anar acompanyat.

Pel que fa a l'activitat lectiva Sánchez ha anunciat que queda suspesa l'activitat educativa presencial en tots els cicles i graus. Es mantindrà a distància o en línia sempre que sigui possible.

Queda suspesa també tota activitat comercial minorista a excepció dels comerços d'aliments, farmacèutics, òptiques, estancs, gasolineres, aparells electrònics, d'animals de companyia, perruqueries, barberies, tintoreries i oficines de correu. Tota la resta restarà tancada com també els restaurants, cafeteries i bars, que només podran fer entrega a domicili. La permanència en supermercats i farmàcies haurà d'estar "l'estrictament necessària", segons el decret, que apunta que s'evitaran aglomeracions i es controlarà que consumidors i empleats mantinguin la distància de seguretat de com a mínim un metre.

Els museus i biblioteques també hauran de restar tancats i queden anul·lades les desfilades, berbenes i festes populars.

L'assistència a llocs de culte es podrà mantenir sempre i quan s'adaptin les estances a grups reduïts i es pugui mantenir la distància de seguretat d'un metre entre els assistents.