Front comú de l'Ajuntament de Girona, diputats i senadors per defensar el projecte del tren

Els parlamentaris de tots els colors polítics es comprometen a defensar que el projecte es completi més enllà de l'arribada de l'alta velocitat

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va convocar la setmana passada aquesta reunió on havia convidat tots els diputats i senadors amb representació a Madrid. A la trobada hi ha assistit representants de totes les forces polítiques, tot i que alguns parlamentaris s'han excusat i no han assistit.

De la reunió se'n desprèn el compromís de tots els partits per defensar el projecte ferroviari complet, és a dir, amb l'arribada de l'alta velocitat i també el soterrament del tren convencional i l'enderroc del viaducte. "Ha estat una reunió molt profitosa, amb un intercanvi d'impressions molt ric", ha valorat Puigdemont, que defensa que hi ha unanimitat de tots els partits per defensar el projecte.

Els parlamentaris i els representants del grups polítics a l'ajuntament s'han emplaçat a trobar-se cada dos mesos per intercanviar informació. L'alcalde, Carles Puigdemont, també ha assegurat que, com a conseqüència d'aquestes trobades, es puguin emprendre accions parlamentàries de la mà de tots els grups.

No hi ha novetats previstes pel convencional

L'alcalde de Girona ha assegurat que l'arribada del TAV -que es podria endarrerir lleugerament- és el que els preocupa "menys". "La ministra ja va dir que com a molt en quinze dies es licitaria l'obra de manca per fer possible l'arribada del tren en els terminis previstos", ha exposat l'alcalde. La previsió era que el tren d'alta velocitat arribés a finals del 2012.

Ara bé, la preocupació principal de l'ajuntament és saber què passa amb el tren convencional. L'ajuntament té pendent una reunió amb la ministra de Foment, Ana Pastor, per la qual encara no tenen data. "Estem disposats a tenir-la després dels pressupostos, el que demanem és que sigui útil i que puguem aconseguir compromisos palpables que puguem explicar als ciutadans", ha manifestat l'alcalde.

Puigdemont ha explicat que el ministeri ha d'aclarir en quin moment concret es troba el projecte de soterrament del tren convencional. "Hi ha algunes discrepàncies sobre la documentació que hi ha al ministeri sobre aquest projecte", ha assenyalat l'alcalde.

Per la seva banda, la diputada del PP, Concepció Veray, ha criticat els socialistes per no haver fet avançar el projecte en els darrers vuit anys. "Oficialment el PSOE no ens ha ensenyat el projecte del tren convencional tot i defensar que el tenia fet", ha criticat Veray que assegura que el projecte es troba a les beceroles i que els tècnics del Ministeri de Foment de moment només han trobat documentació del projecte bàsic.

Veray ha dit que caldrà aclarir la documentació que hi ha i en quin punt concret es troba el projecte abans de prendre cap decisió. A més, també ha posat sobre la taula que, caldrà conèixer els resultats de l'estudi encarregat per l'ajuntament per determinar si és viable que pels túnels del TAV també hi passin els trens convencionals. D'aquesta manera, l'ajuntament argumenta que la despesa que ha de fer l'Estat seria molt menor -perquè no hauria de construir dos túnels més- i es podrien destinar els diners a l'enderroc del viaducte.

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha assegurat que fins que no s'aclareixi el punt concret en què es troba el projecte no sabran "si és just i útil" reclamar una partida pel pressupost del 2012 per al tren convencional.