L'activitat extractiva a les comarques gironines recula i se situa a nivells del 1985

Ja hi ha 43 pedreres i explotacions que han hagut de tancar i el sector reclama que es faci obra pública com a taula de salvació

El sector gironí dels àrids, estretament lligat a la construcció, és un dels que ha patit més directament la sotragada de la crisi econòmica. L'any passat, la seva producció es va situar en 4,6 milions de tones, un 21,6% menys que el 2010.

Però si es comparen les dades amb les extraccions del 2006, en plena efervescència del boom constructiu, l'ensorrament és dràstic. Aquell any, es van extreure 9,57 milions de tones de les diferents graveres i explotacions a l'aire lliure. Si s'agafa tot l'històric, doncs, d'ençà de l'inici de la crisi, el sector acumula un descens del 52% del volum de producció.

I les previsions per a aquest 2012 no són gens optimistes. De fet, segons destaca el president del gremi, Joaquim Roca, l'any es preveu "negre", i més tenint en compte que el sector dels àrids produeix material per a la seva àrea d'influència més directa. "El nostre producte no viatja perquè pesa molt; són moments realment difícils, i és evident que no estem en una època de canvis, sinó en un canvi d'època", explica Roca.

De les 136 graveres i explotacions mineres que hi ha a l'aire lliure a comarques gironines, 43 d'elles -onze de les quals, pedreres- ja han hagut d'aturar completament la seva activitat. I algunes de les que encara continuen extraient material ho fan a un terç de la seva capacitat.

El sector de la mineria a cel obert a les comarques gironines dóna feina a 667 persones, de les quals 427 treballen directament al sector dels àrids. Les seves explotacions ocupen una extensió total de 2.650 hectàrees i extreuen material per valor de 37 MEUR (sense comptar el valor afegit de la transformació).

D'altra banda, a més de les 136 graveres i explotacions mineres, a les comarques gironines també hi ha 43 plantes de formigó i prefabricats. L'any passat, aquestes van produir 900.000 metres cúbics de material.

65% de la producció, a obra pública

El president del Gremi d'Àrids ha reclamat a les administracions -sobretot, a l'estatal- que desbloquegin les inversions pendents en obra pública. Entre aquestes s'hi troben, per exemple, el desdoblament dels trams empantanegats de l'N-II al sud de la demarcació.

"Reclamem que, tant a Girona com a la resta de Catalunya, les obres projectades es tirin endavant, perquè crec que ens ho deuen", ha assegurat Roca. De fet, el sector veu en l'obra pública i en el manteniment de carreteres una taula de salvació. "El 65% de la nostra producció va a parar a obra pública", ha destacat Roca.

Empetitir empreses

El president del Gremi d'Àrids ha situat la producció d'àrids actual a nivells del 1985. "Som conscients que això ens obligarà a reestructurar-nos i a adaptar-nos en volum, i que hi haurà empreses que s'hauran d'empetitir", ha avançat Joaquim Roca.

Durant els darrers anys, però, ja hi ha hagut algunes empreses del sector gironí dels àrids (una empresa pot controlar diferents explotacions i graveres) que han hagut d'abaixar la persiana per sempre. Segons el president, aquest ajustament ha afectat entre el 15 i el 20% de les que hi ha al sector.

El Gremi d'Àrids calcula que aquest 2012 encara hi haurà una baixada més dràstica de la demanda, i per això demana a les empreses que s'intentin adaptar a la situació. Segons indica el president, però, això no passa per fer fora plantilla. "És cert que algunes empreses han hagut d'acomiadar, però també cal tenir en compte que els nostres treballadors solen treballar amb un tipus de maquinària molt cara de comprar, i que són especialitzats en el seu maneig", indica Roca.

Entre d'altres, mentre esperen que les perspectives millorin, el sector dels àrids vol apostar per la formació dels treballadors i o per reduir les explotacions al volum actual de demanda. El gremi, però, rebutja frontalment que es treballi per sota del preu de cost.