L'Ajuntament de Girona redueix fins als 244.000 euros el deute amb els proveïdors

Blanes és un dels consistoris amb més factures impagades al calaix, que s'enfilen més amunt dels 14 MEUR

Avui expira el termini perquè els ajuntaments que es vulguin acollir al pla d'ajudes per pagar els proveïdors facin arribar el llistat de factures pendents a l'Estat. De fet, aquest és un dels requisits perquè l'executiu de Mariano Rajoy doni crèdit als consistoris per reduir la morositat.

El projecte estableix que, d'entrada, el govern espanyol recopilarà informació sobre el volum de deute de tots els ajuntaments. Un cop conegut, l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i la banca avançaran els imports de les factures als proveïdors, mitjançant crèdits a deu anys als ajuntaments i amb un interès del 5%.

Els préstecs permetran donar oxigen a alguns consistoris, que acumulen nombroses factures pendents al calaix. A les comarques gironines, Blanes és un dels que té més morositat. En concret, el llistat que s'ha fet arribar al Ministeri d'Hisenda inclou 1.219 factures, que sumen un total de 13,98 MEUR.

Per contra, altres ajuntaments, com ara Olot o Palafrugell (Baix Empordà) no s'acolliran al pla estatal. I és que, com informen des del consistoris, estan al dia dels pagaments. D'altra banda, en el cas de l'Escala (Alt Empordà), la intenció de l'ajuntament també és no acollir-se al pla d'ajudes estatals, perquè confien fer front als deutes dels proveïdors un cop la Generalitat hagi pagat el què deu al consistori.

Pel què fa a Girona, tot i que l'ajuntament sí que demanarà els ajuts, durant els darrers mesos l'equip de govern de CiU ha reduït substancialment el deute. Dels gairebé 1,6 MEUR que es devien a proveïdors a finals del 2011, ara s'ha passat a poc més de 244.000 (en concret, 244.469,04 euros).

L'Ajuntament ja ha fet arribar el llistat al ministeri, que inclou un total de 106 factures. De totes maneres, la quantitat pendent de liquidar encara baixarà més en les properes setmanes. I és que ahir mateix a la tarda el consistori va conformar una factura de 137.000 euros cosa que, a la pràctica, suposarà liquidar-ne l'import en breu.

Situacions diferents en cada cas

Arreu de la demarcació, la situació dels diferents consistoris varia en cada cas. Per exemple, Figueres ja ha enviat el llistat a Madrid, tot i que encara no l'ha fet públic perquè primer el regidor de l'àrea el vol presentar a la resta de grups municipals.

A Tossa de Mar (Selva), l'ajuntament ha comunicat al ministeri que encara té 139 factures pendents amb 136 proveïdors per import d'1,9 MEUR. I a Cassà de la Selva (Gironès), la proposta de l'Estat s'ha vist com un autèntic "salvavides", com explica el seu regidor d'Hisenda, Sergi Baulida.

La situació econòmica de l'Ajuntament de Cassà és "molt complexa" i ha aprovat recentment un pla de sanejament tutelat per Govern. L'objectiu era aconseguir crèdits per valor d'1,7 MEUR. "Amb la situació actual és molt complicat aconseguir crèdit, si d'aquesta manera ja ens aconsegueixen els diners és un alleujament per a nosaltres", ha afirmat Baulida.

El consistori ha fet arribar aquest dijous als ministeri d'Hisenda factures impagades per valor de 2 MEUR (milions d'euros). El regidor d'Hisenda ha explicat que no hi ha factures amb imports molt elevats d'un sol proveïdor, sinó que són diverses i per diferents serveis prestats.

Altres ajuntaments que també s'han acollit al pla d'ajudes ideat per l'executiu estatal són Palamós (Baix Empordà), que té 670 factures impagades i un deute amb els proveïdors d'1,9 MEUR o la Bisbal d'Empordà, amb més de 300.000 euros d'impagats.