Un llibre perquè 30 pobles perduts no caiguin en l'oblit

Edicions Sidillà presenta el llibre 'Els pobles perduts' coordinat per Xavier Cortadellas i Judit Pujadó

En total, 10 escriptors han recollit la memòria, llegendes i paisatges de 30 pobles: Perellós, a la Catalunya Nord; Faió, Finestres i Iscles, a la Franja; el Camp de la Bota a Sant Adrià del Besòs; Fitor, Sant Cebrià dels Alls, Molinàs, Talaixà i Querós a Girona; Sallent, Valldarques i Puigcercós, al Pirineu; Santa Eugènia de Relat i Peguera, a la Catalunya Central; Conill, Puimanyons, Rúbies, Solduga, Tragó i Blancafort de Noguera, a Lleida; el Fonoll, Marmellar, la Mussara i Selmella, a Tarragona, i Corbera d'Ebre, Pinyeres i Algars a les Terres de l'Ebre. Els escriptors també han anat a l'antiga Parròquia de Sant Genís dels Agudells i a la Ciutat del Born a Barcelona. Aquests 10 escriptors són Marta Alòs, Andratx Badia, Xavier Cortadellas, Marcel Fité, Xavier Lloveras, Miquel Martín, Isabel Olesti, Judit Pujadó, Joan Todó i Jordi Vilalta.

"Segur que com molts editors, un dels propòsits d'edicions Sidillà és editar llibres de qualitat que interessin, agradin siguin útils i serveixin per evitar que allò que ha viscut i s'ha sentit dir a la gent s'acabi perdent", ha assegurat Cortadellas. "No volem que es perdi la memòria oral dels 30 indrets dels que es parla als pobles perduts", ha remarcat l'escriptor. De fet, ha indicat que com que la història és cíclica volen que "quan els pobles perduts es recuperin no es perdi també la memòria".

Cortadellas ha manifestat que amb el llibre creuen que aturaran l'oblit. "Només l'aturarem provisionalment perquè totes les coses s'acaben perdent i acaben tornant", ha recalcat. En aquest sentit, ha afirmat que han volgut fer un treball de micro història perquè saben que "només es pot arribar a la pluralitat a través de la singularitat i perquè no es puja mai una escala sense fer tots els escalons que hi ha". "Amb aquests 30 indrets acabarem parlant de molts altres", ha apuntat. Ha explicat que han volgut que aquests pobles fossin representatius de diferents parts de Catalunya, de la Catalunya del Nord i de la Franja.

També ha assegurat que "és un llibre de resistència. Les persones aguantem les coses fins que podem i quan no podem, marxem. Però la memòria arriba molt més enllà de les nostres forces, la memòria és l'última trinxera on ens refugiem". Ha recalcat: "Gràcies a la memòria no acabem mai de perdre. Per això, la majoria els autors del llibre no els hi ha costat gaire trobar gent que els hi expliqués coses d'aquests indrets perduts". Cortadellas ha apuntat que, entre d'altres, la distància i l'abandonament del món rural com a causes que aquests pobles estiguin abandonats.

Per la seva part, el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha manifestat que "la potència demogràfica de Barcelona ha anat en detriment moltes vegades de la potència demogràfica d'altres municipis del país". Ha reiterat que el fet que "Barcelona sigui una ciutat potent des del punt de vista demogràfic ha comportat que molts municipis hagin quedat abandonats i perduts".

El "poble expulsat" del Born

En aquest context, Ciurana ha assenyalat que si tot va bé "obriran" el Born a la tardor del 2013 i que "serà una gran ocasió perquè tots els catalans vegin un altra tipus d'abandó". "És un abandó fruit d'una derrota militar i aquest és un poble expulsat i deportat", ha ressaltat.