'El meu germà no volia fer mal a ningú; només tenia por que li prenguessin el fill'

La família de l'home mort d'un tret a Olot reclama que es faci justícia i creu que l'actuació policial va ser "desproporcionada"

Rosi Tirado, que viu a les illes Canàries, va assabentar-se de la mort del seu germà dissabte al vespre. Va agafar un avió la mateixa nit i, d'ençà d'aleshores, assegura que gairebé no ha aclucat ull. Aquest matí, juntament amb diversos familiars, han anat fins a la funerària Besora per veure quan podrien fer els funerals pel seu germà, Antonio T.V.

La seva intenció és fer una missa a Olot i, després, endur-se el cos a incinerar a Mataró. Però el personal del tanatori els ha dit aquest matí que encara s'hauran d'esperar entre dos i tres dies, fins que no acabin els diferents tràmits judicials. Aquest matí, això sí, ja s'ha fet l'autòpsia al cadàver a l'Institut de Medicina Legal de Girona.

Antonio T.V. va rebre un tret al tòrax aquest dissabte al vespre al domicili on vivia, en uns baixos de la carretera de les Tries. L'home estava molt nerviós perquè havia rebut una citació judicial i s'havia pres diverses pastilles. Quan els Mossos d'Esquadra van arribar al pis, Antonio T.V. estava al menjador amb un matxet a les mans. Amb ell, també hi havia el seu fill de 4 anys.

Els mossos asseguren que l'actuació de l'agent que va disparar el tret va ser la correcta, perquè el pare se li va abraonar amb la clara intenció de clavar-li el matxet. Aquesta, però, no és la visió que té la família, que assegura que l'actuació va ser "del tot desproporcionada".

La germana del mort, Rosi Tirado, explica que no se'ls va donar "cap oportunitat" d'intentar calmar Antonio T.V. "La meva neboda era a la porta de l'edifici quan passava tot i, encara que va demanar que la deixessin entrar per intentar convèncer l'Antonio, no li van deixar", ha dit Tirado.

Estava molt nerviós

Rosi Tirado admet que el seu germà, en el moment dels fets, "estava molt nerviós", perquè tenia por que el separessin del seu fill. I és que el pare havia rebut una citació judicial per una denúncia anterior de la mare, tot i que ara la parella ja havia refet la seva relació i tornaven a viure junts.

"El meu germà no volia fer mal ni al seu fill ni a la seva dona, sinó només evitar que el separessin del nen", explica la familiar. I hi afegeix: "Ell no era cap maltractador, i no és cert el què se n'explica".

Rosi Tirado afegeix, a més, que el seu germà acabava de passar una pneumònia, que pesava 40 quilos i que només mesurava 1,65 metres. "No tenia força perquè estava malalt; a més, hi ha moltes parts del cos on es pot disparar si es vol reduir algú", indica. I afegeix: "Crec que, en aquest cas, van tirar a matar".

La germana també explica que la dona del mort, Adela Jiménez, va trucar al SEM per demanar que li fessin un rentat d'estómac al seu home, perquè el va veure "molt alterat per les pastilles". "En cap moment ella va considerar necessari que vinguessin els mossos, la força era totalment innecessària", concreta.

Rosi Tirado també afegeix que la seva cunyada se sent "culpable" per tot el que ha passat i ressalta que Antonio T.V., dissabte al vespre, "només era un pare espantat perquè creia que li volien prendre el fill".

Reclamar justícia

La família d'Antonio T.V. reclama que "es faci justícia" i espera que la fiscalia investigui a fons l'afer per veure si cal depurar responsabilitats contra l'agent dels Mossos d'Esquadra. Rosi Tirado també ha explicat que, per la seva banda, contactaran amb un advocat per veure què poden fer, però també admet que no tenen prou recursos econòmics per entrar en el cas com a acusació particular.

"M'agradaria que es fes justícia i que això no quedés impune, però la veritat és que tampoc tenim massa mitjans econòmics i no sabem com pagarem un advocat", ha dit Rosi Tirado. I conclou: "Jo només demano el que faria qualsevol que es trobés al meu lloc, i que hagi vist com li arrabassen un germà".

Justifiquen de nou l'actuació de l'agent

El portaveu dels Mossos d'Esquadra, el comissari Joan Miquel Capell, ha lamentat "molt" la mort de l'home d'Olot abatut després d'intentar atacar, segons fonts policials, un agent del cos. Però ha remarcat que l'actuació del policia, que va veure com se li llançava al damunt "amb un ganivet de grans dimensions", va ser la correcta, tenint en compte el poc marge de reacció i la poca distància que els separaven. El protocol de la policia estableix que l'arma de foc és l'eina que s'ha de fer servir "quan és l'element que té per defensar la seva vida o la de terceres persones". Els quatre agents implicats segueixen treballant i la via judicial dirimirà ara si han actuat o no correctament. El comissari general de la Comissaria de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació, Joan Miquel Capell, ha assegurat que l'incident de dissabte a la tarda en què va resultar mort un home a Olot va ser "un enfrontament" que va produir-se de manera "immediata i no premeditada" i a on una persona s'abraona "sobre un agent del cos amb un ganivet de grans dimensions". "Lamentem molt el què ha succeït", ha subratllar, però d'una manera "tan sobtada", amb un ganivet "de grans dimensions", en un espai "tan petit" i intentant "preservar la vida d'un menor" és el que ha succeït. 

El jutge ha d'obrir ara les investigacions pertinents i ja es determinarà "si hi ha o no responsabilitat" per part dels agents implicats en el succés. "Nosaltres considerem que no però és la investigació judicial ho ha de dirimir".

Quan la distància que separen policia i agressor és tan reduïda el protocol "té poc a veure", ha raonat Capell qüestionat sobre si el fet que l'impacte del tret el rebés en el pit implica o no que s'incomplís allò establert en el protocol. "Un policia ha de disparar en funció de les circumstàncies, ha de disparar quan l'arma sigui l'element que té per defensar-se ell o a tercers", ha explicat.

Els quatre agents implicats en el succés segueixen treballant i "tindran tot l'ajut psicològic i jurídic al seu abast", ha assegurat.