Els comerciants de fora del mercat del Lleó de Girona reivindiquen poder mantenir les parades

Els pagesos asseguren que han hagut d'aturar la recollida de signatures a favor de la seva causa perquè han rebut "pressions" del consistori

Segons els comerciants els conflictes entre els venedors i el consistori gironí fa anys que duren però, aquest cop, els pagesos veuen "perillar" la seva feina i els seus ingressos. El problema prové de la nova normativa del consistori que obliga als venedors a presentar, el termini d'un mes, la documentació que acrediti la seva activitat. Al mateix temps, obliga a que els pagesos només venguin aliments que siguin de producció pròpia i especifiquin els productes que cultiven, les varietats i el volum anual. En la mateixa línia, la normativa demana als pagesos que presentin els documents necessaris que acreditin que estan donats d'alta de la seguretat social i la declaració censal d'activitat agrícola. Per últim, es preveu reordenar les parades concentrant els pagesos entre l'abre principal de davant el mercat i el monument del Lleó.

"Impossible" poder complir amb tots els requisits

El portaveu i representant dels venedors exteriors del mercat, Pere Masó, ha destacat que les noves condicions són "molt perjudicials" pel sector i demana al consistori que adapti aquesta normativa perquè veuen "impossible" poder complir amb tots els requisits. "No podem viure de la fruita que cultivem durant l'hivern perquè qualsevol nevada o ventada pot fer malbé el producte", assegura Masó. Els venedors acusen a l'associació de marxants del mercat del Lleó i a l'Ajuntament de Girona de "voler reduir fins al 25% la superfície de les parades exteriors per motius urbanístics" i així també fer "minvar la competència". En concret, els venedors calculen que les noves condicions previstes pel consistori "deixaran sense feina" a una trentena de pagesos.

Per aquests motius, els venedors tenien previst iniciar aquest dissabte una recollida de signatures en suport a la seva causa i que servís com un acte de protesta contra l'Ajuntament perquè modifiqués i adaptés la normativa. No obstant això, els comerciants han aturat la recollida perquè han rebut "pressions" des de l'associació de marxants i del consistori "amenaçant-los" que "anaven pel mal camí" i que enduririen més les condicions si no aturaven la protesta. "Ens han dit que si continuàvem amb la recollida ens traurien les llicències", ha assegurat Masó. "Ens hem espantat i hem parat totes les activitats", ha conclòs el portaveu.

El representant ha detallat que properament realitzaran una reunió amb la regidora de Turisme i Comerç, Coral·lí Cunyat, tot i que desconeixen el dia exacte. Masó ha subratllat que els pagesos només demanen "una modificació de la normativa" que doni més marge a l'àmbit de producció pròpia i que "permeti que els pagesos es puguin recuperar si pateixen algun problema climatològic com nevades o ventades". Segons el portaveu, tant l'associació de marxants com el consistori "mai s'han volgut reunir" amb els venedors de fora el mercat i ha subratllat que els comerciants "no s'han pogut defensar" perquè no formen part de cap associació. Per altra banda, Masó assegura que els pagesos ja paguen una concessió al consistori per instal·lar la seva parada.