L'ajuntament autoritza la construcció d'un hotel a la Cala Morisca de Tossa de Mar

Els propietaris de l'urbanització a canvi reduiran el nombre d'habitatges previstos, connectaran la urbanització amb el poble i faran una depuradora

El conflicte entre l'ajuntament i els propietaris de la Cala Morisca es remunta als anys 90, quan l'ajuntament va embargar la finca als propietaris a causa d'uns impagaments. Finalment, una sentència va donar la raó als propietaris, que van recuperar la titularitat de la finca.

Actualment, al sector ja hi ha construïdes diverses cases de manera disseminada i, segons denuncia el consistori, el paratge està en "procés de degradació urbanística". El planejament urbanístic de Tossa preveu que a la zona s'hi puguin edificar 149 habitatges, una xifra que amb l'acord es rebaixarà. A més, també s'ha decidit que el creixement urbanístic sigui més concentrat i no hi hagi cases disseminades. També caldrà legalitzar les construccions existents.

A canvi de poder fer l'hotel, la propietària de la urbanització ha pres un seguit de compromisos. Per una banda, haurà de construir una depuradora per a l'hotel i la urbanització - actualment el sector no té sistema de clavegueram i només hi ha fosses sèptiques-, i també haurà de pagar els costos per acabar d'urbanitzar la zona. Una altra de les obligacions de la propietat serà fer un vial que comuniqui la zona amb el nucli de Tossa, ja que actualment només s'hi pot accedir des de la urbanització Urcasa del municipi veí de Lloret de Mar.

El conveni, que se signarà en els propers dies, també inclou que la zona verda sigui més important i que els propietaris ampliïn els espais destinats a equipaments on hi haurà d'anar un dipòsit d'aigua i una estació transformadora.

El fet d'aixecar un hotel a la zona obliga a modificar el POUM per afegir-hi els usos hotelers. El regidor d'Urbanisme, Francesc Nadal, ha destacat que es tracta d'una proposta "interessant" que ha de contribuir a millorar l'oferta hotelera del municipi i a solucionar els problemes "endèmics" de Cala Morisca.

La propietària de la societat La Morisca S.A és l'exdona de Jacques Antoine Cannavaggio, un conegut narcotraficant condemnat el 1992 per l'Audiència Nacional. El traficant cors va ser condemnat a 18 anys i 8 anys de presó per un delicte de tràfic de drogues. Cannavagio va comprar la finca i va excavar a les proximitat de la cala Morisca un magatzem subterrani comunicat amb el mar on la policia va trobar 17 tones d'haixix.