Manifestació unitària dels centres escolars a Maçanet de la Selva en contra de les retallades

300 alumnes, pares i professors surten al carrer per reclamar que es mantinguin les beques per a menjador i transport

Els quatre centres educatius de Maçanet de la Selva s'han unit aquest dimecres contra les retallades. Per fer sentir la seva veu, uns 300 alumnes, pares i professors han sortit al carrer i s'han manifestat fins a l'Ajuntament.

Els manifestants portaven tisores de cartró, xiulets i pancartes on es podien llegir lemes com 'No retalleu el nostre futur', 'L'educació pública no és retallable' o 'Igualtat d'oportunitats per a totes les etapes educatives'. La manifestació ha sortit des de dos punts diferents. Per una banda, des del CEIP Sant Jordi i, per l'altra, des de l'escola Bellavista. Les dues marxes s'han trobat al peu de la carretera que creua el municipi.

Tot i que ni la llar d'infants 'El Bressol' ni la SES del municipi -perquè els adolescents tenien classe- han participat a la protesta, sí que han donat suport al manifest unitari. Des de les dotze del migdia, moment en què han acabat les classes, i fins gairebé una hora, els manifestants han recorregut els carrers de Maçanet de la Selva enmig de crits contra les retallades.

Alumnes, pares i professors portaven vestits fets amb plàstic taronja, on hi han penjat eslògans, i tisores negres de cartró. Quan han arribat al davant del consistori, i després de fer una asseguda, els manifestants han llegit un manifest que clama contra els ajustos pressupostaris en educació.

Entre d'altres, l'escrit critica que les retallades han suposat "incrementar el número d'alumnes per aula, eliminar els reforços a l'alumnat, suprimir el personal de suport o obligar els mestres a fer tasques administratives". El manifest també ressalta que "s'estan portant els centres i els seus professionals al límit, i això suposa afectar la qualitat".

Retallades injustes

La portaveu dels manifestants i professora del CEIP Sant Jordi, Anna Soler, ha criticat que no es poden creuar de braços plegats davant "aquestes retallades injustes" i ja ha advertit que, si no s'hi posa remei, hi haurà més mesures de pressió. Entre d'altres, es plantegen tancades als centres educatius i també es vol muntar una manifestació unitària de totes les escoles de la comarca.

"Estem lluitant pels drets dels nostres fills", ha ressaltat Soler. En la mateixa línia també s'ha manifestat un dels pares, José Luis Jiménez, que té dos fills que estudien al CEIP. "El futur dels nostres fills no es retalla, si no hi ha igualtat d'oportunitats a totes les etapes educatives, crearem analfabets", ha criticat.

Beques de menjador i transport escolar

Un cop a l'Ajuntament, els manifestants han entregat una carta al regidor d'Ensenyament, Josep Lluís Valentí. Li han reclamat que el consistori intercedeixi per mantenir les beques de menjador i transport escolar, sobretot en un poble esquitxat d'urbanitzacions. "Ens trobem amb què hi ha famílies que no porten els fills a classe a la tarda perquè no poden pagar el transport", han lamentat els manifestants.

El regidor s'ha compromès a fer arribar les seves reclamacions als serveis territorials d'Ensenyament. I pel que fa a les competències municipals, Valentí també ha dit que intentaran recuperar el servei de reutilització de llibres escolars, que aquest 2012 s'ha eliminat del pressupost municipal.

Després d'aquesta manifestació, Anna Soler ha avançat que es faran assemblees als quatre centres educatius (la llar d'infants, els dos CEIP i la SES). Si no hi ha resposta, la professora del CEIP Sant Jordi ja ha avançat que continuaran amb les protestes. En total, als diferents centres educatius de Maçanet de la Selva hi estudien uns 1.000 alumnes.

Visita la galeria d'imatges de la manifestació.