Gairebé 1 milió d'euros per recuperar hàbitats del riu Ter al Gironès i al Baix Empordà

El projecte s'emmarca en el programa LIFE de la Unió Europea i beneficia quatre zones de la Xarxa Natura 2000

Aquest programa cofinançat per la Unió Europea vol recuperar boscos amb espècies com el vern o el salze, així com també llacunes que actualment no existeixen pel baix cabal del Ter, sobretot per l'efecte dels embassaments. Les actuacions del projecte LIFE + Natura 'Recuperació d'hàbitats riparis del riu Ter (Riparia-Ter)' van començar al desembre i afecten una superfície total d'unes 140 hectàrees.

Aquest dimecres s'han donat a conèixer els treballs que s'estan duent a terme a l'Illa d'Avall de Jafre (Baix Empordà). En aquesta àrea, d'unes 30 hectàrees, s'estan fent quatre basses -actualment se n'estan construint les cubetes-, s'hi preveu plantar vegetació de ribera i es pretén també controlar la canya, que prolifera ràpidament. El fet que s'hagin de construir basses de manera artificial es deu al poc cabal del Ter, una situació que "malmet els ecosistemes", ha explicat el gerent del Consorci Alba-Ter, Ponç Feliu. Per això es recuperen unes basses que existirien si el riu tingués el seu cabal natural, i que permeten la protecció dels hàbitats propis de la zona.

L'alcalde de Jafre, Joan Bonany, ha valorat positivament aquestes actuacions que es fan a l'Illa d'Avall del poble, ja que té un "interès natural, paisatgístic i també sentimental" pels veïns de la localitat, ja que sempre se l'han "estimat molt".

Una altra de les actuacions del programa és l'ampliació de la Gorga d'en Quirze, que consisteix en recuperar una zona humida en un antic braç del Ter al parc de les Deveses de Salt (Gironès). Les actuacions han consistit en desviar el cabal sobrant de la Reguera de les Monges, per tal que en lloc d'abocar l'aigua directament al Ter d'octubre a juny l'aboqui a l'aiguamoll del Veïnat, i d'aquesta manera s'ampliï la Gorga d'en Quirze. Es pretenen potenciar els hàbitats d'inundació temporal per recuperar-ne els éssers vius que en depenen.

En la creació de les basses temporànies del canal de la Massana de Salt s'han fet les cubetes de les dues basses, que han permès eliminar el canyar existent. Ara falta la connexió amb el canal de la Massana, i la plantació del bosc de ribera, també prevista, es farà a la tardor per la manca de saó actual, que no garanteix la viabilitat de les plantacions.

Pel que fa a la recuperació de dos braços a l'Illa del Ter a Pedret, s'ha obert un braç existent a l'illa i s'ha connectat amb un altre amb l'objectiu que hi hagi un mínim de circulació d'aigua en aquest pas creat. D'aquesta manera es vol garantir també la supervivència de la verneda, entre altres objectius.

Quant al bosc de can Salvatella, s'hi vol fer una regeneració que consisteix a tallar la pollancreda, eliminant peus morts que podrien ser perillosos. També s'hi preveu fer una plantació d'enriquiment de la zona.

Controlar l'accés a les zones recuperades

El projecte també preveu ordenar i controlar els accessos a les zones d'actuació, per evitar la degradació dels ecosistemes com a conseqüència d'una afluència massa elevada de gent, sobretot en els indrets propers a les zones poblades.

En el cas de Jafre, per exemple, el seu alcalde ha explicat que es vol limitar l'accés motoritzat a la zona recuperada, amb l'objectiu de trobar "un equilibri entre la protecció de l'espai i el gaudir de la zona". També ha concretat que dins el projecte es preveu crear un itinerari per visitar la zona de l'Illa d'Avall.