Endesa inverteix 7,2 milions d'euros en una nova subestació a Palafrugell

La nova instal·lació donarà servei a 42.000 clients de l'elèctrica repartits en set municipis de la comarca

Aquests dies, els operaris enllesteixen el trasllat i muntatge del tercer transformador que completarà el parc elèctric de la nova subestació que Endesa ha aixecat a Palafrugell. La infraestructura, que ja ha entrat en servei, permet reforçar el subministrament elèctric a aquesta part de la Costa Brava Centre.

La subestació 'Empordanet' substitueix la que fins ara tenia la companyia a Palafrugell -la principal de les que hi ha a la comarca- i que ja s'ha començat a desballestar. L'antiga subestació que ara s'està desmuntant, a més, tenia un problema. I és que, amb el creixement de la població, havia quedat totalment encabida dins el nucli urbà.

La nova subestació 'Empordanet' s'ha allunyat dels edificis i s'ha situat en uns terrenys del polígon industrial La Fanga de Palafrugell. En total, consta de tres transformadors, dos d'ells amb una potència de 45 MVA (megavoltsamper) i el tercer, de 40 MVA.

En total, doncs, la nova subestació té una potència total de 130 MVA. Per a la seva construcció i connexió a la xarxa, Endesa ha invertit un total de 7,2 MEUR.

Després de completar-ne l'estructura, aquestes darreres setmanes la companyia ha executat la segona fase de les obres necessàries per posar en servei la subestació. Els treballs s'han centrat en traslladar totes les línies de 25 kV que encara depenien de l'antiga instal·lació de Palafrugell a la nova, que s'alimenta d'alta tensió a través de línies de 110 kV.

42.000 clients de set municipis

La nova subestació 'Empordanet' dóna servei a 42.000 clients, repartits en set municipis del Baix Empordà. A més de Palafrugell, la infraestructura també abastarà d'energia la Bisbal d'Empordà i els pobles de Llofriu, Begur, Torroella de Montgrí, Mont-ras i Vall-llobrega.

El projecte de la nova subestació forma part del pla d'inversions d'Endesa al Baix Empordà. L'elèctrica ressalta que, a més de millorar el subministrament als diferents municipis, la subestació 'Empordanet' també "permetrà el desenvolupament econòmic de la comarca a través de les empreses ubicades al polígon industrial".