L'arxiu de l'Ajuntament de Girona va incrementar les consultes i usuaris el 2011

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge lidera un projecte internacional de suport a altres arxius

El cap del SGDAP, Joan Boadas, ha concretat que l'augment de consultes a l'Arxiu Administratiu del servei ha estat un dels principals motius d'aquest increment del 18% de les peticions, ja que tant l'Arxiu Històric com el CRDI han mantingut estable el nombre de consultes, segons s'ha fet públic en la presentació del balanç de l'any passat del SGDAP i dels plans estratègics dels últims anys i del futur.

Durant el 2011 el SGDAP ha rebut dotze donacions, entre elles la part restant de l'arxiu sonor d'Onda Rambla i el Fons Cooperativa Papirus, format per documentació del 1979 al 94 d'aquesta entitat, la primera impulsora del que és actualment 'El Punt Avui'.

Així mateix, els treballs de descripció duts a terme al CRDI el 2011 suposen l'accés a 1,2 milions d'imatges referenciades al web. Bona part de l'increment es deu als treballs de descripció dels fons de premsa, que han aportat més de 40.000 imatges noves a la consulta. Pel que fa a la Unitat de Digitalització, el 2011 s'han digitalitzat 52.381 pàgines.

Plens municipals des del 1601

D'altra banda, el web ha rebut el 2011 69.703 usuaris, una xifra que suposa un 9,2% d'increment en relació amb l'any anterior. Pel que fa a la documentació consultable en línia, destaquen les 251.101 pàgines (299 volums) dels llibres d'actes dels plens municipals des del 1601 fins al 1910. Quant a la documentació fotogràfica, s'han afegit a la consulta 33.118 imatges del Fons Ajuntament de Girona, 22.362 fotos del diari 'El Punt Avui' i unes 20.000 més procedents del 'Diari de Girona'.

També s'ha donat continuïtat al projecte de difusió del fons de Televisió de Girona, amb 732 nous vídeos corresponents als informatius diaris del 2005 al 2007, i s'han afegit 370 noves pel·lícules del fons Llibreria 22, que corresponen majoritàriament a les presentacions literàries que van tenir lloc a la llibreria del 1981 al 2003.

Així mateix, al maig passat l'arxiu va obrir un canal al YouTube, té presència a Viquipèdia, i vol anar augmentant progressivament la seva presència a les xarxes socials.

Quant al Servei Municipal de Publicacions, el 2011 l'Ajuntament ha publicat set nous llibres, n'ha coeditat cinc i ha col·laborat en l'edició de set títols més.

"No només presència sinó també lideratge" a nivell internacional

A nivell internacional, el SGDAP ha continuat la participació en projectes com l'European Photography, el Photographic and Audiovisual Archive Group (PAAG) o el Foro Iberoamericano de Evaluación Documental (FIED), entre d'altres. Aquest 2011 també s'ha publicat al web el 'Survival Kit' (eines de supervivència), el primer projecte realitzat pel PAAG del Consell Internacional d'Arxius (ICA). Aquest paquet d'eines de supervivència dóna recursos a centres no especialitzats d'arxius de l'ICA, i ha permès al CRDI "no només tenir presència sinó també lideratge en un grup internacional", ha reflexionat en aquest sentit el tècnic del SGDAP David Iglésias.

La crisi també arriba a l'arxiu

El balanç del pla estratègic del SGDAP del 2008 al 2011 conclou que s'han complert al voltant del 88% dels objectius previstos. Els que han quedat pendents corresponen a actuacions sobre infraestructures, equipaments i personal que no s'han pogut dur a terme per l'actual situació de crisi.

Aconseguir una "veritable" seu electrònica

Pel que fa al pla estratègic del 2012 al 2015 del servei, es marca com a objectius continuar posant a disposició pública la informació municipal, i aconseguir que el portal d'Internet sigui "veritablement una seu electrònica". Així mateix persegueix la simplificació dels tràmits i el foment de la transparència, entre altres fites.

En aquest sentit, Puigdemont ha remarcat que cada vegada cobrarà més importància la "democratització" associada a la gestió documental, i l'"equitat" d'accés a l'administració que suposa tenir els serveis en línia. L'alcalde de Girona també s'ha referit al funcionament de l'arxiu de la ciutat, assegurant que "juga a primera divisió".