Corella obrirà l'escola internacional de dansa a Figueres el setembre de 2014

Construir el compleix costarà 8,5 MEUR i un 30% serà aportació pública

"Un dia històric per a la ciutat de Figueres". D'aquesta manera ha valorat l'alcalde, Sant Vila, la compareixença dels germans Corella -els ballarins Carmen i Ángel- per explicar tots els detalls sobre l'escola-residència que posaran en marxa a la ciutat.

Carmen Corella serà la directora d'aquest centre on 150 alumnes d'arreu del món compaginaran la formació en dansa clàssica amb la seva formació generalista. Els primer passos per tal que esdevingui una realitat fa mesos que s'han fet i aquest dilluns se n'han conegut les concrecions.

L'Ajuntament de Figueres cedirà una parcel·la de 2.500 metres quadrats, situada en una illa d'equipaments educatius -limita al sud amb l'IES Cendrassos- i que enfront hi té el passeig Lluís companys, al costat del parc de les Aigües. Es tracta d'una zona situada al nord de la ciutat i a deu minuts del centre històric de Figueres.

La cessió és gratuïta i es fa a través de la fórmula de concessió a 50 anys. A partir d'aquí, l'alcalde, Sant Vila, ha explicat que la previsió és que al maig es convoqui un concurs públic per tal que els millors despatxos d'arquitectura internacional presentin projectes. Un jurat format per tècnics de l'ajuntament i de la fundació Ángel Corella escolliran el projecte guanyador.

L'ajuntament calcula que a la tardor es podrà recepcionar el projecte i que durant el 2013 es podran licitar les obres. Pel què fa a la gestió de l'escola, que serà de titularitat privada, també es convocarà un concurs. "Volem garantir la competència i que s'hi puguin presentar altres fundacions", ha manifestat Vila. Per tant, la Fundació Ángel Corella haurà de presentar un projecte educatiu i artístic abans d'optar a la gestió del centre. Ara bé, Vila ja ha remarcat que "hi ha poques fundacions al nivell de la d'Ángel Corella" i, per tant, és previsible que sigui aquesta la que gestioni el centre.

La construcció de l'equipament costarà 8,5 MEUR (3,7 MEUR per a l'escola i 4,9 per a la residència) i les administracions públiques n'aportaran un 30%. A partir d'aquesta aportació, la gestió del centre serà totalment privada i les administracions no faran cap més aportació. Vila ha explicat que la Diputació, el Govern i l'ajuntament estan a favor del projecte i que també volen implicar-hi l'Estat. La resta, el 70% del cost de la construcció, anirà a càrrec d'empreses privades. La Fundació Corella i l'ajuntament estan establint contacte per trobar el finançament. "Creiem que és un equilibri raonable", ha afirmat l'alcalde.

Vila també ha explicat que estan en contacte amb el Departament d'Ensenyament del Govern per establir si els alumnes podran fer tota la formació a l'escola superior d'Ángel Corella. L'alcalde ha explicat que pot ser que en alguns casos els alumnes hagin de desplaçar-se a un altre institut de la ciutat per cursar algunes matèries d'ESO o Batxillerat però que aquests aspectes s'estan acabant de negociar.

Amb tot plegat, la voluntat dels impulsors del projecte és que l'escola sigui una realitat el setembre de 2014. El complex portarà el nom del ballarí perquè, segons ha reconegut, és un "atractiu per als joves" que vulguin fer una carrera com la d'Ángel Corella. "Ells voldran venir perquè volen ser com jo i esperem que també millors", ha manifestat.

Una escola de primer nivell

El ballarí ha destacat que aquesta escola serà la primera experiència a l'Estat. Corella ha lamentat que la dansa clàssica, a diferència d'altres països com Gran Bretanya, França, Rússia o EUA- no té el mateix reconeixement que d'altres arts. Per això, ha destacat que el centre estarà a la mateixa alçada a nivell de formació i professorat que les cinc escoles més important del món i que serà un atractiu per a alumnes de tot el món.

Al centre, que dirigirà la germana de Corella, la també ballarina Carmen Corella, hi haurà una desena de professors especialitzats en dansa clàssica i els alumnes hi hauran d'estar entre quatre i cinc anys formant-se. El mateix Corella també hi impartirà classes. Aquesta escola ha d'esdevenir la "pedrera" de la companyia que Corella acaba de posar en marxa a Barcelona. El ballarí ha explicat que la companyia, que ha rebatejat amb el nom de 'Barcelona Ballet', es nodrirà d'aquest centre i, per tant, buscaran l'excel·lència en la formació.

El ballarí ha detallat que els alumnes no estaran "tancats tot el dia a l'escola" sinó que establiran col·laboracions amb d'altres centres per tenir una relació i donar a conèixer com es forma i viu un ballarí. A més, ha destacat que el fet que Figueres sigui una ciutat petita "on la cultura es palpa a cada racó", els ha fet decidir-se per aquest emplaçament. "Podem controlar millor els alumnes i no hi ha tants perills com en una gran ciutat", ha valorat. A més, ha destacat la col·laboració que han tingut en tot moment amb el consistori i ho ha personalitzat en el seu alcalde.

Corella ha reconegut que ja tenen peticions d'informació per part de molts alumnes d'arreu de l'Estat i també de l'estranger i ha remarcat que prioritzaran que a l'escola hi pugui entrar els alumnes del país.

'Barcelona Ballet', una companyia "sense personalismes"

La 'Barcelona Ballet' és el nou projecte del ballarí que ha escollit la capital catalana per crear una companyia estable. Corella ha justificat el nom escollit per dues raons. Per una banda, ha destacat que no és coreògraf i que, per tant, ha considerat que no vol posar el seu nom a la companyia perquè no estarà tota la vida ballant. "No vull que la gent pensi que va a veure a Ángel Corella acompanyat d'un cos de ball, els ho dec als ballarins", ha justificat. Per altra banda, el ballarí ha destacat el paper que ha jugat la ciutat i ha dit que Barcelona és una ciutat reconeguda a nivell mundial per la seva vessant cultural.

Corella ha destacat les virtuts de tenir una companyia resident a la ciutat i ha dit que, entre d'altres, els programadors del Liceu s'han adonat que és més senzill i econòmic escollir una companyia com la seva per representar un espectacle -acaba d'estrenar amb gran èxit el 'Llac dels Cignes- al teatre- perquè s'estalvien els costos de transport dels artistes i l'escenografia.