El Museu Arqueològic de Banyoles instal·la dues noves càmeres i un sistema de gravació de moviment

El robatori d'uns collarets prehistòrics fa uns tres mesos ha estat el detonant per millorar la seguretat a les sales

El robatori a principis de novembre de dos collarets prehistòrics de fa uns 14.000 anys que va posar en evidència la feblesa del sistema de seguretat del museu no es pot tornar a repetir. És per això que s'ha treballat amb rapidesa per reforçar-lo i a dia d'avui ja hi ha en funcionament dues noves càmeres de seguretat que capten les imatges dels magatzems i de la nova àrea de gestió del museu. Les vuit càmeres restants s'han mantingut però s'ha incorporat un nou sistema que permet gravar cada vegada que es detecta un moviment. L'única diferència és que les recentment instal·lades enregistren en color i les altres ho fan en blanc i negre.

Una de les novetats és que s'ha complementat amb un sistema de gravació que "permet tirar enrere i mirar les imatges en cas que hi hagin incidents", explica el regidor de Cultura, Jordi Bosch, que recorda que un dels problemes després del robatori és que no hi havia gravacions del moment perquè les càmeres només mostraven les imatges en temps real al conserge. Pel que fa a la vigilància, ha explicat que es mantindrà la figura del conserge i, com ja es feia en temporada alta, es reforçarà amb una persona més.

El cost total ha estat de 2.500 euros, que ha assumit la Xarxa de Museus Locals de Girona. "És un gran benefici per la ciutat i els seus museus", assenyala el regidor.

Sense notícies dels collarets robats

Tal com ja es temia, no hi ha constància ni cap pista sobre els dos collarets robats i se sospita que estan a mans d'algun col·leccionista."Són peces que hauran anat a parar a col·leccions de particulars, perquè no tenen un valor material quantificable, senzillament tenen un valor històric incalculable", explica Bosch.

Les investigacions van concloure que els lladres van utilitzar un filferro i, amb molta destresa, van aconseguir extreure'ls per la petita escletxa que queda en intentar aixecar el vidre de la vitrina. Tot i que no està clar quin dia exacte va tenir lloc el robatori, es calcula que passar durant l'horari de visites, on acostuma a haver grups molt reduïts de persones que visiten les instal·lacions.

Càmeres de seguretat a El Tint

La revisió de la seguretat de la resta d'espais museístics de Banyoles ha fet que una altra sala d'exposicions, la d'El Tint, hagi incorporat per primer cop càmeres de seguretat que també graven el moviment. Concretament, n'hi ha un total de quatre. La sala ha viscut un nou impuls amb la gestió a mans del col·lectiu de joves artistes locals Grup Tint XXI i es va aprofitar per millorar-ne l'acondicionament.