El despatx d'arquitectura madrileny Nieto Sobejano dissenyarà el Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols

Es preveu que les obres puguin començar a finals del 2021

El Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) posa fil a l'agulla perquè finalment sigui una realitat els propers anys. Aquest divendres l'ajuntament de la localitat ha fet públic el projecte guanyador que marcarà la reforma de l'antic monestir. El despatx madrileny Nieto Sobejano ha estat el guanyador d'aquest concurs que ha convençut al jurat per incloure un espai per explicar la història de l'edifici.

De fet, la portaveu del jurat ha detallat que en el projecte inicial "no s'especifica l'espai" que s'hi dedicarà, però sí que mostra la importància "d'explicar als visitants el rerefons històric que té el monestir de Sant Feliu de Guíxols".
D'aquesta manera, quan la gent passi pel Museu Thyssen podrà descobrir cronològicament els orígens del complex patrimonial on estarà ubicat l'equipament cultural.

El projecte, a més, construirà un nou edifici a la part de darrera del monestir, on s'hi construirà un nou edifici. Els arquitectes afirmen que aquesta nau pretén simbolitzar el claustre del monestir que no es va arribar a construir mai i per això tindrà una estructura quadrada. El sostre serà un hort, mantenint la similitud amb el claustre i essent, a la vegada, un element de transició entre l'edifici històric i els jardins annexes al monestir.

L'inici de les obres, el 2021

Pel que fa a la reforma de l'edifici històric es preveu mantenir les restes arquitectòniques actuals i a partir d'aquí estructurar la resta de sales expositives. Aquest disseny inicial s'haurà d'adaptar ara a la realitat i a les necessitats que vagin sorgint. Es preveu que a finals d'estiu ja hi hagi el projecte executiu acabat. Després, caldrà posar-lo a exposició pública i després procedir a la licitació i adjudicació. Tot i així, l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, no preveu que les obres comencin fins a finals del 2021.

El cost final de l'obra encara no se sap, però Motas ha recordat que es mourà sobre els 6 milions d'euros. De tots ells, la meitat sortiran de l'Ajuntament i la resta, Motas preveu que provinguin de totes les administracions.

De moment, la Diputació de Girona ja ha recordat que es van comprometre a aportar-hi 1,3 milions més en tres anys diferents. Motas està pendent de veure quina serà la contribució de la Generalitat i de l'Estat per fixar la xifra definitiva que haurà de posar-hi el consistori per a pagar la factura. De moment, desconeix quin serà el grau de compromís per part de les administracions catalana i espanyola per la "inestabilitat política" que hi ha en els últims anys, però confia en què totes dues hi col·laboraran.

Una col·lecció centrada en el segle XIX i XX

Pel que fa a les obres que s'hi exposaran, el responsable de la col·lecció de Carmen Thyssen, Guillermo Thyssen, ha avançat que hi haurà totes les obres catalanes d'entre el segle XIX i XX que té la baronessa en la seva col·lecció personal. Segons el seu nebot, es tracta d'un conjunt d'obres "difícil d'exposar a l'actualitat" perquè costa molt reunir "tanta qualitat i quantitat" en una col·lecció.

De tota manera, Guillermo Thyssen ha apuntat que una vegada escollit el disseny caldrà començar a treballar en la "ruta museística" que voldran oferir en el nou equipament Thyssen. El responsable de la col·lecció ja ha avançat que seguirà un esquema similar al museu que hi ha a Màlaga, en què es mostra la pintura andalusa i la seva influència en la resta d'obres d'art espanyoles i en les corrents artístiques mundials.

En aquest sentit, Thyssen també ha remarcat que en el museu de Sant Feliu, es buscarà un lligam amb "l'entorn físic", ja que tots els artistes catalans en algun moment de la seva carrera s'han inspirat en la Costa Brava.