L'enderroc del Club Med de Cadaqués estarà acabat a l'estiu però la zona no serà visitable

El departament de Medi Ambient té pensat prohibir el pas de vehicles més enllà de Port Lligat

  • Aquest és l'aspecte actual del Club Med, sense bungalous © ACN
    Aquest és l'aspecte actual del Club Med, sense bungalous © ACN
  • Aquest és l'aspecte del Club Med l'any 2006 © Marc Estarriola
    Aquest és l'aspecte del Club Med l'any 2006 © Marc Estarriola
L'obertura al públic del paratge de la Tudela, on hi ha hagut durant dècades les edificacions del Club Mediterranée, encara no té data. Els treballs d'enderroc dels bungalous –que fa el Ministeri de Medi Ambient- i les tasques paral·leles que està fent la Generalitat per retirar fauna invasora, retirar runa i retornar el paratge al seu aspecte original van sobre calendari. Però el Departament de Medi Ambient no obrirà als visitants aquest espai emblemàtic que durant anys els hi ha estat prohibit fins que no en reguli l'accés.

'No està previst que l'estiu es pugui obrir íntegrament al públic perquè pot generar efecte d'atracció', ha explicat el delegat de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, que ha afirmat que al tractar-se d'una reserva integral 'tenim l'obligació' de regular molt bé els accessos al parc a partir de l'obertura de l'espai. Per això, dins el pla especial del Cap de Creus s'està tramitant administrativament un projecte per prohibir el trànsit motoritzat al parc en èpoques, sobretot a l'estiu, de molta afluència de gent.

Santos ha detallat que el projecte 's'està tramitant i és aviat per parlar-ne' però ja ha avançat que la intenció és posar una barrera a la zona de S'Alqueria –passada la cala de Port Lligat- on es prohibiria passar amb cotxe. Aquesta idea no agrada l'Ajuntament de Cadaqués que en el darrer ple va demanar al departament altre mesures al considerar que la barrera no soluciona els problemes. Un aparcament més gran seria una bona solució per l'ajuntament però Santos ha afirmat que s'estudien també altres opcions com fer arribar els visitants amb autobusos llançadora.

3.000 tones de flora invasora


Des de fa mesos, el Departament de Medi Ambient treballa per retirar espècies foranes que amb la construcció de la ciutat de vacances es van plantar a les zones enjardinades i que s'han estès per tot l'espai fent fora les espècies naturals del parc. La més agressiva és l'ungla de gat o bàlsam, que s'estén molt ràpidament per llavors i esquetxos, però també hi ha figuera de moro, gazània i atzavara.

Els treball s'han centrat fins ara en les 40 hectàrees de la zona més pròxima a les edificacions on eja s'ha aconseguit retirar el 90% d'aquestes plantes (en total l'espai té 66 hectàres). En aquesta zona el que es fa és deixar amuntegades les plantes uns quatre mesos perquè se sequin totalment. Posteriorment, seran usades per restaurar zones més malmeses, s'enterraran i per sobre s'hi posarà mig metre de terra per pujar el nivell de les zones més erosionades o on s'hi ha actuat més per retirar construccions, com la zona del futur aparcament.

A les zones més allunyades de les construccions, on s'està treballant ara, el transport de les plantes és més costós ja que moltes vegades es treballa sobre roques al costat del mar. Per això, les plantes es deixaran assecar en pilons fins que es descomposin. Aquest procés pot durar fins i tot anys, ha detallat Santos.

A banda d'aquesta retirada manual de les plantes, s'està introduint espècies com el fonoll marí –que agafa molt ràpid- per replantar les zones d'on s'han extret les plantes foranes i on hi ha perill d'erosió del sòl nu. Segons ha indicat Santos, el departament farà una sèrie de control per comprovar que les plantes foranes no tornen a néixer.

Es calcula que la flora invasora ocupa 33 hectàrees del parc i que, un cop retirada, pesarà unes 3.000 tones.

Queden 40 bungalous dempeus

El passat mes de juliol va començar l'esperat enderroc dels 443 bungalous de l'antiga ciutat de vacances. Set mesos després, les màquines ja han tirat a terra més de 400 edificacions i només en queden dempeus una quarantena.

Actualment, el trànsit de camions que s'enduen runa del paratge cap als abocadors propers ha disminuït i, setmanalment, es retiren 1.000 m³ de runa. Segons la gestora de runes, ja s'ha retirat el 70% de la runa que ha generat els enderrocs.