Un 44% dels veïns de Gombrèn han votat per decidir el toc de campanes i el volum

L'Ajuntament ha descobert que el polèmic toc de l'Àngelus en realitat és una melodia festiva

Un total de 71 veïns de Gombrèn (Ripollès) d'un cens de 160 (els empadronats amb 16 anys o més) han participat en l'enquesta d'opinió popular per decidir quins canvis cal fer amb les campanes de l'església. Això representa una participació del 44%. "Està prou bé", afirmava aquest divendres a l'ACN el seu alcalde, Cèsar Ollé, un cop tancada la votació que va començar el 26 de febrer.

Les campanes han estat motiu de debat en aquest municipi de prop de 190 habitants després que en l'anterior legislatura es va canviar el rellotge perquè era molt antic i s'havia espatllat. Aprofitant el canvi, també es va incorporar el toc de l'Àngelus a les dotze del migdia.

Per sorpresa de l'equip de govern, van començar a rebre comentaris i queixes sobre el volum de les campanes. I és per això que van decidir preguntar al poble per saber la seva opinió. "Acatarem el que digui la majoria", recordava Ollé, que ha anunciat que es donen un termini de deu dies per donar a conèixer el resultat final.

L'enquesta constava de tres parts. La primera consistia en escollir la franja d'horari nocturn que creuen que les campanes no haurien de sonar (de les 12 de la nit a les 7 de la matinada; de les 12 de la nit a les 8 del matí, de les 11 de la nit a les 7 del matí i de les 11 de la nit a les 8 del matí).

El segon aspecte era el volum, un dels temes que ha suscitat més debat perquè el timbre del sistema és més agut que el d'abans per motius tècnics. Els votants han hagut de decidir entre demanar que s'abaixi el volum o deixar-ho com ara. I el tercer i últim aspecte a triar era sobre l'Àngelus del migdia. Se'ls demanava triar que el toc sigui més curt, que es quedi com fins ara o que no es toqui.

Una melodia que no és l'Àngelus

L'alcalde també ha explicat que, gràcies a l'aparició del tema als mitjans, han sabut que el toc de l'Àngelus que sona actualment en realitat no és la correcta sinó que és una melodia festiva. Membres de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya els han comunicat aquesta descoberta després de fixar-se en el seu cas. Aquest diumenge tenen previst que els visitin per assessorar-los 'in situ'. "Ens han donat un seguit de directrius com ara que si la maça no pica en el lloc adequat pot donar un so desagradable i que corre el risc de trencar-se perquè una campana és un instrument", ha detallat el batlle. És per això que, sigui quin sigui el resultat de l'enquesta, ja donen per fet que s'hauran de fer ajustos.