Salts acrobàtics, contorsió i perxa aèria, inauguren el Festival de Circ de Figueres

Uns 1.500 alumnes de l'Alt Empordà van assistir a l'assaig de l'espectacle que ahir al vespre va inaugurar el certamen

El festival celebra la seva primera edició amb el repte de mostrar els millors artistes de cada disciplina amb números mai vistos a Europa. Més d'un any viatjant per tot el món és el temps que han trigat els organitzadors, amb el seu director Genís Matabosch al capdavant, per fer la selecció. Aquest dijous es veurà la primera funció amb l'espectacle inaugural, l'anomenat 'Espectacle blau', que competirà amb els artistes convidats en l''Espectacle Vermell'.

Els primers en actuar han estat els acròbates de la companyia Troupe Zola, procedents de Mongòlia, que han sorprès els espectadors amb salts aeris i torres humanes de vertigen construïdes amb molta precisió. Si bé algunes de les torres han acabat fent fallida, el clam del públic els ha animat en tot moment a continuar amb l'espectacle.

Els ha seguit el DJ prodedent de Rússia, que feia malabars amb esferes al ritme de música electrònica. L'humor d'Adam Kuchler dels EUA tampoc ha deixat indiferent als joves espectadors que han seguit amb molta afició el número d'uns barrets. Un dels moments àlgids, però, ha estat quan el còmic ha aconseguit ficar-se tot ell a dins d'una bossa de plàstic.

Un altre dels plats forts de l'espectacle són els moviments de contorsió de Sasha, una artista vinguda dels Estats Units que és capaç de fer diana de cap per avall, amb l'arc als peus i en perfecte equilibri. Una destresa que també han demostrat els membres de Bamboo, procedents de Rússia, un número molt aplaudit per l'espectacularitat de la perxa aèria i els moviments completament sincronitzats i a varis metres del terra.

I així fins arribar a un total d'onze artistes, de disciplines com ara la corda fluixa, la doble barra russa i el corró, tots ells en la segona part d'un espectacle que sobrepassa les dues hores de durada.

Una final molt renyida

Fins a nou funcions es faran en total per a un públic de més de 10.000 espectadors. Un jurat s'encarregarà d'escollir els millors i donarà a conèixer els guanyadors el diumenge, que seran distingits amb el Premi d'Or, Plata i Bronze. El guardó que rebran és un elefant d'inspiració daliniana. El màxim premi, però, serà les actuacions que els sorgiran arreu del món, ja que entre els assistents hi ha representants dels circs i festivals més prestigiosos a nivell internacional. El seu director ja va explicar al seu moment que el festival ha de ser una plataforma de llançament dels artistes participants.

Una cercavila amb elefant

El tret de sortida del festival ha estat aquest dijous al matí quan un elefant, la Dumba, acompanyada d'un seguici d'artistes, s'ha passejat pels carrers de Figueres, tal com ja va fer Salvador Dalí al seu moment l'any 1967. L'actuació ha tingut una molt bona acollida i els turistes i figuerencs no han dubtat en fer-se fotografies amb l'animal.