Salut diu que els hospitals Trueta i Santa Caterina podrien mancomunar serveis

El Departament vol augmentar el seguiment en atenció primària dels pacients crònics per reduir-ne les hospitalitzacions

Segons el Departament de Salut, en aquests moments d'ajustos cal "optimitzar els recursos, evitar duplicitats i reorganitzar els serveis". Per això, entre d'altres qüestions, el Departament estudia "potenciar les sinergies" entre l'hospital Josep Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt "unint estructures de gestió com els serveis de neteja i informàtica o fusionant les estructures directives" tal i com s'ha portat a terme en altres centres hospitalaris. Tot i que el Departament no concreta la fórmula exacta, Padrosa ha assegurat que "el model que volem, és que els dos hospitals mirin el futur junts".

Pel que fa a la reordenació de l'àmbit de la Salut per estalviar costos, el director de CatSalut ha assegurat que el Govern "rendirà comptes" de les mesures que han pres i ho faran en unes jornades que es faran a finals d'aquest mes de març. Padrosa ha avançat que el Departament té constància que aquestes mesures d'ajustament han comportat que "la gent s'hagi hagut d'esperar més, desplaçar-se més i que els professionals s'hagin hagut de reorganitzar".

Padrosa ha presentat aquest dijous el Pla de Salut per a la regió sanitària de Girona que té tres projectes bàsics. En primer lloc, potenciar l'atenció als malalts que pateixen malalties cròniques. La voluntat és millorar la identificació d'aquests pacients i disminuint el nombre d'ingressos hospitalaris dels malalts potenciant l'atenció al pacient per part dels equips d'atenció primària. Segons Padrosa, un 75% dels recursos es destinen als pacients que pateixen una malaltia crònica i aproximadament 1.800 malalts crònics ingressen "fins a quatre vegades en un any" als hospitals. Segons el director del CatSalut, millorant l'assistència i l'atenció a aquests malalts "podrien estalviar 1.800 ingressos" i recuperar més pacients en llista d'espera.

El full de ruta per a les comarques gironines en matèria de salut també té previst potenciar aliances estratègiques entre proveïdors (convenis de col·laboració) com els que s'han portat a terme entre l'Hospital de Campdevànol, el centre Sant Jaume d'Olot o l'hospital de Vic unificant el servei de Digestologia i la realització d'un projecte de gestió "cost-efectiva" en la distribució de productes vacunals de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona.

S'ha passat el "més àlgid" de l'epidèmia de grip

Per altra banda, el departament ha destacat que l'epidèmia de grip a Catalunya és un "tema puntual" que ja ha superat "el seu punt de màxim contagi". Segons dades aportades per Salut, aquesta epidèmia podria ser comparada amb la viscuda l'any 2009 amb "l'epidèmia de grip A". A tot Catalunya, s'han reobert un total de 800 llits per atendre a les 7.700 urgències hospitalàries registrades aquesta setmana, un 10% menys que la setmana anterior.