La Bisbal comptarà amb un taller artesà d’investigació artística al servei dels ceramistes

Així ho han acordat el consistori, el Terracotta Museu i l’Associació de Ceramistes

L’alcalde de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i president del Patronat del Terracotta Museu, Enric Marquès Serra, i el president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, Joan Vilà-Clara, van signar ahir un conveni de col·laboració per cedir l’ús de dues sales del museu. Aquests espais serviran de seu social de l’entitat, alhora que també permetran desenvolupar un projecte llargament reivindicat pel col·lectiu: dotar la Bisbal d’un taller artesà d’investigació artística que estigui al servei de professionals de la ceràmica.

Aquest nou taller dins de les instal·lacions del Terracotta consolida, així, un dels objectius principals del l’equipament bisbalenc: esdevenir un espai al servei del sector, motor per a la promoció de l’actual indústria i els nous productes i aplicacions de la ceràmica a la ciutat. Si bé actualment el museu està en fase d’equipar el taller ceràmic artesà per tal que esdevingui un centre dedicat a la investigació i a la recerca vinculades amb el sector professional, es preveu que l’espai disposi d’una impressora 3D d’argila en estat plàstic: una eina imprescindible per dotar-lo amb les tecnologies de treball més avançades.

L’Associació de Ceramistes de la Bisbal agrupa a les empreses, professionals de la ceràmica i ceramistes amateurs, col·leccionistes, professors i particulars que tenen com a nexe d’unió la ceràmica de la Bisbal i rodalies. El seu objectiu principal és promoure, coordinar i intensificar els esforços per a l’estudi, la pràctica i la difusió de la ceràmica de casa nostra. Actualment l’associació comissaria dues sales d’exposicions temporals: l’Espai Actualitat, que exposa la mostra anual Ceràmica Viva Empordà, on prop d’una trentena d’artistes hi mostren la seva obra; i l’Espai La Peixera, amb exposicions d’una periodicitat bimensual dedicades a l’actualitat de la ceràmica. L’entitat també forma part de l’equip organitzatiu de la primera edició de la Terracotta Biennal, que se celebrarà entre el 16 i el 18 d’octubre d’enguany i que, precisament, tindrà la Ceràmica 3D com a eix temàtic. 

Els espais cedits es van rehabilitar durant la darrera fase d’obres del museu (2018-2019). Les obres i l’equipament són possibles gràcies a la participació de l’Ajuntament de la Bisbal i del mateix Terracotta Museu en el projecte COOP'ART, que té com a objectiu fomentar una estratègia compartida d'innovació i desenvolupament sostenible de l'artesania. Ho fa gràcies a una subvenció concedida pel programa europeu de cooperació territorial POCTEFA (programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra). Aquest programa ha estat creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre els tres països, alhora que cofinancia econòmicament projectes de cooperació dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus.