El Banc dels Aliments de Girona està buit i no dóna a l'abast per atendre els 23.000 beneficiaris

A conseqüència de problemes burocràtics, els aliments que es paguen amb diners comunitaris no començaran a entrar fins al mes d'abril

La crisi econòmica ha fet que s'esfumessin les reserves de menjar del Banc dels Aliments de Girona. Les lleixes del magatzem que l'entitat té a Riudellots de la Selva porten molts mesos buides i, com alerta el vicepresident, aquest primer trimestre d'any serà 'magre'. L'entitat s'abasteix de fons de la Unió Europea i també de les donacions que rep d'empreses agroalimentàries de la demarcació. Aquest 2010, però, a conseqüència de problemes burocràtics, els aliments que es paguen amb diners comunitaris no començaran a entrar fins al mes d'abril. Això comporta que, fins aleshores, el banc només podrà repartir el què rebi de les empreses.

'En aquests moments ens fa falta de tot, però el que més necessitem és llet, arròs, llegums secs, oli o conserves de peix', explica Frederic Gómez. De totes maneres, el vicepresident també diu que qualsevol ajuda és benvinguda. 'No donem a l'abast, les lleixes estan buides i, quan ens arriba qualsevol cosa, ho repartim d'immediat', indica. Actualment, el Banc dels Aliments de Girona reparteix lots de menjar entre 130 entitats benèfiques, que al seu torn els donen als més necessitats. En només un any, però, la crisi ha fet que el nombre de persones als quals atenen les entitats s'hagi incrementat en més d'un 30%. 'De les 16.300 del 2008 hem passat a 23.700, i no hi ha prou menjar per a tots', concreta el vicepresident.

Durant el 2009, el Banc dels Aliments gironí va repartir 936 tones de menjar. D'aquestes, 415 tones van venir de fons europeus, i les 521 restants, de donacions d'empreses. 'La crida d'auxili que vam fer perquè les empreses ens donessin menjar va tenir efecte, i l'any passat aquestes donacions es van incrementar en un 115%', declara Frederic Gómez.

Principalment, els productes que es van rebre de les empreses van ser pa, productes carnis (com pollastre, embotits i pernil dolç) i conserves. El vicepresident també ha ressaltat que, gràcies a la donació d'una furgoneta refrigerada que va rebre el banc, 's'ha pogut començar a repartir també producte fresc, com ara iogurts i carns'.

10.000 tones a Catalunya

A tot Catalunya, els quatre bancs d'Aliments que hi ha van repartir un total de 10.000 tones d'aliments durant el 2009. En total, van repartir el menjar entre 677 entitats benèfiques, que el van distribuir entre 135.000 usuaris. El número d'empreses agroalimentàries que van fer donacions van ser 411.

Els Bancs d'Aliments de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona reben l'ajuda de 120 voluntaris, que de manera altruista reparteixen les donacions de menjar. D'aquests, divuit estan a Girona.