Un camió ple de haixix accidentat a Maçanet ajuda a desarticular una xarxa internacional de droga

S’han detingut 14 persones de diverses nacionalitats

Agents de la Policia-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) i de la Unitat d’Investigació de Reus, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional de les brigades de Policia Judicial de la comissaria local de Reus i la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona, han desarticulat una organització criminal a la demarcació de Tarragona que es dedicava al tràfic internacional de marihuana i haixix.

Fruit d'aquesta col·laboració s'han detingut catorze persones de diferents nacionalitats que operaven des de la ciutat de Reus i que distribuirien la droga a països de la resta d'Europa com França, Holanda, Alemanya i Itàlia.

Les indagacions s'inicien al mes de març de 2019 quan els investigadors tenen coneixement d'una organització criminal, composada per individus d'origen albanès, que estarien utilitzant un habitatge situat en una urbanització d'una localitat propera a Reus per mantenir un cultiu de marihuana interior amb la finalitat d’exportar la producció a països de l'entorn europeu. D’aquesta manera podien triplicar o quadruplicar els beneficis donat el preu d'aquesta substància en aquests països.

Empresa de transports

Per a l'exportació del seu producte l'organització utilitzava una empresa de transport per carretera i d'aparença legal, domiciliada a Barcelona.

Un cop localitzada la plantació i identificades les persones que s'ocupaven de la seva instal·lació i manteniment, es va tenir coneixement que es tractava d'una àmplia organització que, a més dels seus propis cultius, es nodria de marihuana a través de la seva àmplia xarxa de contactes en gairebé tot el territori de Catalunya, principalment a les demarcacions de Tarragona i Lleida.

A través dels òrgans de coordinació policial es va fer evident que hi havia per part dels dos cossos policials elements coincidents en les seves investigacions, motiu pel qual es va posar en marxa una investigació única de forma conjunta.

A mesura que avançava la investigació els agents es van adonar que la trama rebia grans quantitats de marihuana que posteriorment distribuïa camuflada en camions d'una empresa de transports de Barcelona, amb destí principalment a França, Holanda, Alemanya i Itàlia. Aquests enviaments arribaven a assolir els 200 kg de substància estupefaents, amb una freqüència d'un o dos viatges al mes.

Accident a Maçanet de la Selva

Dies abans de l'inici de la fase d'explotació de l'operatiu policial es va tenir coneixement que uns dels enviaments de marihuana gestionats per aquesta trama va tenir un contratemps a Maçanet de la Selva, en accidentar-se el camió que la transportava durant el temporal Gloria. Els Mossos d'Esquadra van intervenir nou quilos d'haixix i es va intervenir una important suma de diners que als investigats no els havia donat temps a recuperar. De la mateixa manera van ser detingudes tres persones d'origen italià quan rastrejaven la zona per recuperar la mercaderia.

El desenvolupament de la investigació ha posat en evidència la gran capacitat que tenia el grup desarticulat per a la distribució de marihuana i haixix per diversos països del nostre entorn europeu, com ara França, Alemanya, Holanda i Itàlia, amb capacitat per gestionar fins a dos enviaments mensuals, amb el consegüent benefici econòmic que els reportava, atès que el seu valor de mercat en altres països augmenta considerablement.

Els 14 implicats van ser detinguts entre el 27 de gener i el 9 de febrer i ho van ser com a presumptes autors d'un delicte contra la salut pública, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric, ja que la plantació que gestionaven estava alimentada de forma il·legal punxada a la connexió general.

En els sis escorcolls practicats s'han confiscat 200 quilos de marihuana, 8'5 kg. d'haixix i s’han intervingut nombrosos estris per al cultiu, tractament i processament de la droga, així com dos vehicles, múltiple material elèctric per a la climatització de la plantació i més de 10.000 euros en efectiu.

Per aquests fets l'autoritat judicial ha ordenat l'ingressat a la presó provisional per a tres dels detinguts i llibertat amb càrrecs per als altres.