Radiòlegs del Trueta investiguen un mètode que prediu l'efectivitat del tractament per infarts cerebrals

L'estudi es va publicar el passat mes de gener a la revista 'American Journal of Neuroradiology'

L'estudi de l'equip de radiòlegs de l'hospital gironí ha investigat un mètode d'imatge per predir amb seguretat l'eficàcia del tractament de rt-PA que es realitza amb pacients que pateixen d'infart cerebral. Rt-PA es tracta d'un medicament que s'aplica per via endovenosa i és efectiu en un 30% dels casos, quan el medicament és capaç per si sol de destapar l'artèria cerebral obstruïda. No obstant això, des de l'inici del tractament i fins que es coneixen els resultats poden passar fins a 20 minuts i, en el cas de que no sigui efectiu, el pacient s'ha de dirigir a un centre especialitzat que realitzi un tractament endovascular.

El nou mètode radiològic permetria guanyar temps i decidir més ràpidament el trasllat del pacient a un centre amb una unitat especialitzada per atendre els casos d'infarts cerebral. El mètode utilitza les imatges fetes per TAC i permet calcular amb gran sensibilitat si el tractament amb rt-PA serà efectiu i l'origen de l'infart. És a dir, si prové de les artèries caròtides (situades a la zona del coll) o si, per altra banda, prové del cor.

L'estudi ha estat liderat per l'equip de radiologia de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge i per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona de l'hospital Josep Trueta. La investigació, que ha estat encapçalada pel doctor Josep Puig Alcántara, s'ha realitzat durant un any amb 87 pacients i ha estat publicada aquest gener a la revista pionera del sector 'American Journal of Neuroradiology'.