Els representants del PAS de la UdG reclamen 'transparència' al rectorat

Una setantena de treballadors han passat la nit a la universitat com a protesta per les retallades

  • Un moment de la trobada dels membres del PAS feta dimarts al vespre, abans de la tancada © ACN
    Un moment de la trobada dels membres del PAS feta dimarts al vespre, abans de la tancada © ACN
  • Els primers moments de la tancada al rectorat de la UdG dels membres del PAS © ACN
    Els primers moments de la tancada al rectorat de la UdG dels membres del PAS © ACN
Una setantena de treballadors del PAS han passat la nit a l'edifici del rectorat, a la plaça Sant Domènec, com a mostra de rebuig a les retallades a la universitat. A les vuit del matí un centenar de membres del PAS han participat en l'assemblea on s'ha ratificat la carta que s'havia d'entregar a Geli. Precisament la rectora s'ha personat a la trobada dels treballadors i aquests li han pogut donar la carta. Així mateix, l'han entrat al registre de la universitat.

En el text els membres de l'assemblea del PAS demanen a Geli que "lideri" la seva protesta i que es posi "al capdavant" de la comunitat universitària per defensar la seva autonomia i els drets dels treballadors. Lamenten que la rectora no s'ha assegut a negociar amb els representants dels PAS, i que accepta "sense discussió" les mesures de la Generalitat, tant les "imposades" com les "aconsellades". Els membres del PAS també critiquen que s'acomiaden companys que portaven més de deu anys a la universitat "fent veure que no passa res".

Per això que demanen a la rectora que posi fi a una política de "fets consumats", i que aturi les mesures que "perjudiquen el PAS i el conjunt de la comunitat universitària". També reclamen que s'oposi a "un model de governança" que comporta "un control polític de la universitat per part del Govern ".

Així mateix volen que Geli s'oposi a la "invasió de competències per part de la Generalitat", que "atempta contra l'autonomia universitària", i que no permeti la "liquidació dels drets laborals aconseguits mitjançant acords, pactes i convenis col·lectius". Una altra petició és que la rectora s'oposi a "l'asfíxia econòmica" sobre la universitat, que està "deteriorant el servei públic, la consolidació i la projecció assolida per la UdG al llarg d'aquests 20 anys". Els membres del PAS també volen que Geli defensi els llocs de treball actuals i que s'oposi al "procés gradual de privatització" de la universitat.

Una altra petició és que reclamen que se'ls tingui en compte en les negociacions que es facin en nom de la UdG amb la Generalitat o amb l'òrgan que pertoqui. Així mateix, demanen que es negociï amb els representants del PAS tot allò que afecta aquest col·lectiu. Exigeixen també un exercici de "transparència", i que "es facin públics tots els sous".

Geli assegura que "sempre defensarà els interessos de la universitat"

La rectora de la UdG ha assegurat que "en cap moment s'ha amagat informació" i que hi ha hagut un diàleg "constant" amb els representants sindicals. De fet s'hi va reunir la setmana passada, tot i que el comitè assegura que la trobada va ser per la pressió de la tancada del 14 de febrer. Així mateix, Geli ha subratllat que "sempre defensarà els interessos" de la UdG. El rectorat també ha volgut recordar que han col·laborat perquè els participants en la tancada tinguessin un espai on dormir.

En resposta a la petició dels sindicats, després de rebre la carta Geli els ha manifestat que els respondria. El comitè espera que sigui per escrit i no pas verbalment, tal com asseguren que succeeix quan els convoca.

Després de la tancada iniciada ahir a les dues del migdia i que s'ha donat per finalitzada avui a les deu del matí, la setmana vinent els representants dels membres del PAS s'han de reunir de nou per decidir si duen a terme noves mobilitzacions.