Un acusat de tenir explosius a casa es justifica dient que fabricava petards per al seu fill petit

Mentre el processat manipulava les substàncies, li van explotar a les mans i va patir ferides greus

Tot és "casualitat" i s'està "traient de context". L'acusat, Carlos M. M., ha assegurat que tot i les aparences, en cap moment ha tingut intenció de fabricar cap bomba, ni cap temporitzador i molt menys va manipular la pistola per poder disparar. El processat ha donat una explicació per a cadascuna d'aquestes coincidències que, segons ell, han portat els investigadors i la fiscalia a creure que ell tenia un arsenal d'explosius a casa i una arma capaç de disparar.

L'acusat ha assegurat que quan va veure que al seu fill petit li agradaven molt les bengales, va començar a buscar per Internet com podia fer algun tipus de petard casolà que fes colors. Després, com que no tenia pólvora, va agafar els productes casolans que li va semblar que, mesclats, podien fer l'efecte d'un derivat. El seu objectiu, ha explicat, era fer una espècie de figueretes de pólvora que cremen i fan llum.

Per fer aquest derivat, va agafar sofre que tenia per a la jardineria, carbó natural de fer barbacoes i també unes pastilles que feia servir per oxigenar l'aigua de la peixera. Tot plegat, ho va començar a moldre amb un molinet elèctric. Treballava al jardí del domicili familiar que compartia amb la seva dona i els seus tres fills. El 25 de juliol del 2009, va provocar una explosió amb la manipulació d'aquests productes. La deflagració el va desplaçar uns tres metres i li va provocar ferides greus a la cara i a les mans. De fet, va estar més de 3 mesos hospitalitzat.

Segons l'acusació pública, el que l'acusat tenia a casa i manipulava era tetracetiletilendiamina i treitacetina, també sofre, clorat potàssic, quars, sulfat potàssic i carbó vegetal, substàncies que són "components típics de la pólvora i són potencialment explosius". A més, segons la fiscalia, havia estat buscant per Internet com construir bombes i havia comprat nitrat potàssic, un altre element per fer pólvora.

L'acusat ha admès que sí que va fer la compra però que després la va cancel·lar perquè l'obligaven a comprar massa quantitat del producte. "Jo només feia un experiment", ha assegurat. Pel que fa a les cerques d'Internet, ha explicat que feia molt poc que tenia ordinador i que no s'aclaria gaire amb el seu funcionament. L'acusat ha indicat que pot ser que entrés en alguna pàgina amb instruccions per fer bombes quan buscava com arreglar la bomba de gasoil de la seva furgoneta.

Una pistola per espantar els lladres

En l'entrada i registre del domicili de Santa Coloma de Farners, els Mossos d'Esquadra també van trobar una pistola que l'acusat, originalment, havia comprat amb el canó obturat perquè no pogués disparar. Carlos M. M. ha explicat que ho va fer perquè volia dissuadir els lladres perquè en el termini d'un mes l'havien robat en tres ocasions. Segons el seu relat, l'havia portat uns mesos a la guantera de la furgoneta fins que un amic li va dir que si la portava pel carrer es podia ficar en problemes.

Llavors, diu, la va deixar a casa. "Va estar un temps aparcada fins que un dia vaig recordar que la tenia", ha explicat l'home. Aleshores, amb una eina va treure la peça que obstruïa el canó. Segons la fiscalia, eliminant l'obstrucció va habilitar l'arma perquè disparés projectils. L'acusat en canvi, ha explicat que es "divertia fent l'idiota" disparant alguns projectils casolans que ell mateix feia.