Calvet xifra en més de 50 MEUR els danys causats pel Gloria als rius

Ports destinarà més de 2 milions a la reparació del dic de Blanes

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) realitzarà "més de 600 actuacions" per reparar els danys del temporal Gloria amb un cost que superen els 50 milions d'euros. Així ho ha detallat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, qui ha explicat que pràcticament la meitat dels diners (24 MEUR) es destinaran a la neteja i adequació de les lleres dels rius.

La major part de les 620 actuacions previstes seran a les comarques gironines, que aglutina 280 projectes, seguida de Barcelona amb 250. L'ACA ha previst 12 actuacions a Tarragona, 27 a les terres de l'Ebre i 50 a la demarcació de Lleida. Més concretament, les actuacions de la conca de la Tordera acaparen més de 100 actuacions amb un cost que superarà els 5 milions.

Calvet ha avançat que ja s'està actuant en les lleres dels rius, com ara el de la Tordera, però que es fa "de dalt cap a baix", seguint el curs fluvial. Per això, ha afirmat que aquest divendres els operaris ja es trobaven fent tasques de manteniment a la llera del riu a l'alçada d'Hostalric (Selva) i poc a poc anirien baixant fins arribar a la desembocadura.

Entre 4 i 7,5 milions a la dessalinitzadora de Blanes

Per altra banda, l'ACA també repararà algunes infraestructures malmeses pel temporal relacionades amb el sanejament d'aigua i donarà subvencions als ajuntaments perquè també facin front als desperfectes ocasionats.

En el cas de Blanes (Selva), ja s'està estudiant la reparació que s'haurà de fer a la planta dessalinitzadora que hi ha al municipi. Des del temporal, ara fa més d'un mes, aquesta planta no ha pogut tornar a funcionar ja que hi ha diverses canonades trencades. El conseller de Territori ha detallat que ja estan estudiant com reparar-les i ha alertat que suposarà un cost "d'entre 4 i 7,5 milions d'euros".

De tota manera, Damià Calvet ha avançat que el projecte de reparació tindrà en compte l'afectació de futurs temporals. "Hem de pensar bé a on les posem i a quina distància de la llera i de la costa perquè si hi ha un altre temporal no hi hagi una afectació tan gran", ha afegit el conseller. Mentrestant, els veïns de Blanes reben l'abastiment d'aigua provinent del cabal del Ter sense problemes.

Reparar el dic del port de Blanes costarà 2 milions

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha visitat aquest divendres el port de Blanes després que el temporal Gloria ensorrés un dels dics que hi ha a la zona del port de pesquers. Des de Ports de la Generalitat es va optar per fer una actuació d'emergència i es va col·locar una escullera de pedres que tapava el forat deixat pel mur de formigó ensorrat.

Ara, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) està elaborant un estudi per concretar com haurà de ser el projecte de reparació del dic. Damià Calvet ha concretat que el port de Blanes en una cara compta amb un espatller (que és un mur de formigó) i en l'altra una escullera de pedres. El dic es va trencar precisament "en el canvi de l'espatller a l'escullera" i per això ara han encarregat l'estudi per saber com fer la transformació "de manera adequada" d'un tipus a l'altre.

Tot i així, es preveu que les obres de reparació del port tinguin un cost superior als 2 milions d'euros, que es sumaria als 130.000 que va costar l'actuació d'emergència. La previsió és que les obres estiguin executades en quatre mesos i, d'aquesta manera, assegurar-se que el port "torna a la normalitat" abans de l'arribada de l'hivern, quan hi ha els temporals.