Girona reclama a la Generalitat el pagament del deute de 19,1 MEUR contrets amb l'Ajuntament

La moció ha tirat endavant amb el suport de CiU, el PSC, el PP i ICV, i només la CUP s'hi ha abstingut

El deute que la Generalitat ha contret amb els municipis ha entrat al ple de l'Ajuntament de Girona. ICV hi ha portat a votació una moció que recull la "situació financera límit" a què s'han vist abocats molts municipis amb la crisi econòmica, i que reclama al Govern a posar sobre la taula, amb caràcter "d'urgència", un calendari de retorn d'aquest dèficit acumulat.

A Girona, en concret, la quantitat pendent d'ingressar ascendeix a 19.130.000 euros. Aquesta dada l'ha donada el mateix alcalde, Carles Puigdemont, a l'inici del ple. Dins aquest global, com ha precisat, s'hi inclou "el deute viu dels diferents Departaments, de l'Agència Catalana de l'Aigua, i dels tributs i taxes pendents".

Durant el debat de la moció, tots els grups municipals han coincidit a destacar que l'entrada de la crisi econòmica ha comportat que els ajuntaments hagin hagut d'assumir competències que no els pertoquen per garantir els serveis a la societat. I això s'ha fet, com han concretat, en paral·lel a una davallada dels ingressos.

"Els ajuntaments ens trobem a la primera fila dels problemes, que ens obliguen a sobreendeutar-nos", ha ressaltat el regidor ecosocialista Joan Olòriz. Per la seva banda, la portaveu del PP, Concepció Veray, ha recordat que "el mal finançament dels ens locals" és un clam compartit per tots els grups, i ha instat el Govern a concretar un calendari i aclarir "quan i com" es retornarà el deute adquirit.

Recuperar ingressos al servei del ciutadà

La cap de l'oposició, Pia Bosch, ha demanat, per la seva banda, que la Generalitat "prioritzi el retorn del deute a la resta de despeses". I finalment, el portaveu de CiU, Carles Ribas, ha recordat que la moció té un sentit "positiu", perquè és un clam perquè l'Ajuntament "recuperi ingressos que permetin donar servei al ciutadà, complir amb els proveïdors i incrementar la qualitat de vida" dels gironins.

La moció, on també es demana a la Generalitat que estableixi "una línia de finançament específica" per liquidar els deutes contrets amb els ajuntaments catalans "abans del 30 de març" ha tirat endavant amb els vots de CiU, el PSC, el PP i ICV. Sobretot, després que CiU i el PSC abandonessin partidismes i retiressin dues mocions que anaven en la mateixa línia, però on uns i altres culpabilitzaven els seus governs -un al tripartit, i l'altre a l'actual- de ser els responsables del deute.

Tot i rebre l'ampli suport de 22 dels regidors, la moció no s'ha aprovat per unanimitat. I és que els tres regidors de la CUP s'hi ha abstingut. El seu portaveu, Jordi Navarro, ha dit a ICV que en compartien "l'esperit", però n'ha criticat que trobava a faltar també reclamar a l'estat espanyol posar fi a l'espoli fiscal.

"El deute de la Generalitat ens posa en risc, però el problema de fons no se solucionarà si no denunciem aquest dèficit, que drena gairebé 16.000 MEUR cada any al govern estatal", ha destacat Navarro.

Pagament imminent

Després de la votació, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha recordat que tant ell mateix com els principals alcaldes gironins ja han fet arribat a la vicepresidenta Joana Ortega la "necessitat d'un calendari per al pagament imminent" del deute. En aquest sentit, l'alcalde s'ha mostrat "convençut" que, en les properes setmanes, la Generalitat posarà terminis sobre la taula i també un projecte de finançament per al retorn del deute.

Unanimitat amb el Ter

Durant el ple d'aquesta nit, tots els grups municipals també han donat suport a una reclamació perquè la Generalitat garanteixi que el cabal del riu Ter al seu pas per Girona sigui, com a mínim, de 3 metres cúbics d'aigua per segon. Tot i que en el debat d'aquest punt hi ha hagut alguns retrets, tant CiU com el PSC, el PP ICV i la CUP hi ha votat a favor.

Entre els retrets, ICV ha lamentat que, mentre CiU de Girona votava a favor de la reclamació, el Govern manté tancada la dessaladora de Blanes (Selva), que compromet el retorn del transvasament. La portaveu del PP, Concepció Veray, també ha recordat als ecosocialistes que, quan estaven al capdavant de la conselleria de Medi Ambient, els compromisos de cabal del Ter "no es van complir la majoria dels dies".

L'alcalde de Girona ha agraït la unió de tots els grups municipals en aquest punt. "Som fills del Ter, tots hem begut la mateixa aigua i aquest és un afer que ens ha unit i ho ha de fer sempre", ha dit. I ha afegit: "La defensa del Ter ha de ser una reivindicació de Girona absolutament transversal".

Per últim, el ple també ha tirat endavant -amb els vots de CiU i del PP- l'aprovació inicial per fer un centre cívic a les Voltes d'en Rosés (on inicialment s'hi preveien aixecar pisos tutelats) i l'obertura d'un concurs per contractar la neteja d'edificis i dependències municipals. Finalment, també s'ha tombat una moció, presentada per la CUP, on es demanava que Girona es declarés municipi exclòs de la Constitució.