Protesta d'uns joves d'un centre d'acollida de Sant Gregori per una expulsió

Denuncien una vulneracions de drets

Cap a les cinc de la tarda, un grup de joves que viuen al centre d'acolliment de Sant Gregori han entrat a l'edifici de la Generalitat a Girona reclamant trobar-se amb algun responsable del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies o de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). El motiu era denunciar un seguit de vulneracions de drets que, sostenen, hi ha des de la direcció del centre Estany, gestionat per la Fundació Diagrama.

En aquest centre, hi ha 30 joves. D'entrada, és un centre per a menors tutelats però també n'hi ha alguns que ja han complert els 18 perquè hi ha un allargament de la mesura assistencial.

Segons ha explicat el director del centre, Joan Ferrer, aquesta continuïtat està supeditada a que compleixin amb unes normes. Els joves, però, han explicat als educadors que els han acompanyat que reben amenaces constants i que busquen excuses per fer-los fora per tenir un lloc lliure perquè pugui entrar algun altre menor.

La gota que ha fet vessar el got, ha estat l'expulsió d'un dels joves que, segons el director, ha infringit les normes perquè li han trobat una pedra d'haixix. "Es comprometen a complir sèrie d'objectius i el noi havia de marxar del centre perquè un dels compromisos que havia assolit, que era no consumir drogues, no l'ha complert", ha indicat Ferrer.

Per això, 24 dels joves han decidit marxar de Sant Gregori i anar fins a la Generalitat per denunciar la situació. Allà, han tingut una breu reunió amb Casacuberta i s'han emplaçat a una reunió demà a dos quarts de dotze. Els representants dels joves s'han compromès a portar per les queixes per escrit per poder trobar-hi solucions.

Segons Ferrer, al jove li havien buscat un alberg provisional i s'havien posat en contacte amb serveis socials de Salt perquè no quedés en situació de desemparament.

L'Espai Antiracista Salt-Girona denuncia la criminalització dels joves. "Són joves i cometen errors, però la funció hauria de ser l'educació, no la criminalització", ha dit Mostafà Shaimi. A més, també acusen la Generalitat d'abocar-hi recursos insuficients per evitar que els joves que arriben al país quan són menors acabin dormint al carrer.

Shaimi subratlla que juntament amb Girona Acull han trobat solucions d'habitatge per a una quarantena de joves que no tenien enlloc on anar. Una feina que, subratlla, hauria de fer l'administració i no les ONG o els particulars.