L'alcalde de Girona defensa que la independència és necessària per Catalunya

L'acte de l'Assemblea Nacional Catalana a Girona ha agrupat 1.600 independentistes

  • Unes 1.600 persones s'han aplegat a l'Auditori de Girona © ACN
    Unes 1.600 persones s'han aplegat a l'Auditori de Girona © ACN
  • L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, cantant 'Els segadors' durant l'acte © ACN
    L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, cantant 'Els segadors' durant l'acte © ACN
L'acte ha començat a primera hora del matí d'aquest diumenge amb una rua on han participat un miler de persones i on han participat castellers, gegants, grallers i altres grups de cultura popular. La rua ha recorregut alguns dels principals carrers de Girona fins arribar a l'Auditori de la ciutat on s'ha portat a terme l'acte de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'entitat té previst ser inaugurada oficialment el proper 10 de març.

Més de 1.600 persones s'han agrupat per reivindicar la "necessitat que Catalunya sigui independent". L'acte de celebració ha comptat amb la presència d'una cinquantena de representants polítics de diversos municipis gironins, entre ells l'alcalde de Girona. Carles Puigdemont ha reivindicat que "Catalunya necessita la independència" per poder tenir un futur i ha destacat que "independents som millor que amb Espanya".

Catalunya "necessita" la independència

L'alcalde ha subratllat que la "llibertat del país" es guanya cada dia i depèn de l'esforç individual de cada ciutadà. L'alcalde ha comentat que l'Assemblea Nacional Catalana, és una gran forma per reivindicar la independència del país perquè es tracta d'un moviment "transversal, unitari i sense sectarismes". No obstant això, Puigdemont, ha detallat que cal "convèncer a tota la població" que la independència és "la millor sortida per als ciutadans" sobretot en aquests moments de crisi econòmica. En clau local, Puigdemont ha detallat que la vocació del poble de Girona és ser "una capital nacional" del país.

Per altra banda, l'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, ha detallat que l'ANC és el "moviment independentista més important de la història de Catalunya perquè està creat pel poble". L'alcalde ha reiterat que es tracta d'un moviment "nou" que suposa la pota social del catalanisme. Segons Ximenis, la independència de Catalunya cada cop "està més a prop" perquè la ciutadania està avançant i conscienciant-se que el territori "necessita la llibertat per poder avançar".

Participació de Quim Masferrer

L'acte ha comptat amb la presentació de Txe Arana i Sergi Font que han organitzat els discursos i l'actor Quim Masferrer, membre del Teatre de Guerrilla, que amb un toc d'humor ha tractat temes com la immersió lingüística o, en esports, la necessitat d'una selecció catalana. En un moment de la seva actuació, Masferrer s'ha baixat els seus pantalons criticant que el president de la Generalitat, Artur Mas, hauria "d'haver anat amb els pantalons baixats a Madrid". Segons Masferrer, hauria d'existir un dia mundial dels catalans, on tots els ciutadans haurien de portar els pantalons "baixats" perquè la població ha "acceptat tot allò que prové d'Espanya i perjudica al territori".

No obstant això, l'actor ha destacat que els ciutadans de Catalunya, a partir d'ara, no "acceptaran les premisses de l'estat espanyol". L'acte de celebració ha estat amenitzat amb un cor creat expressament per a la jornada.


"Èxit" d'assistència

La celebració ha finalitzat amb la lectura d'un manifest per part d'Àngels Folch i Núria Jàvega, membres del secretariat de l'ANC. L'organitzador de l'acte i membre de 'Girona per la Independència', Joan Matamala, s'ha mostrat "molt satisfet" pel nombre d'assistents a l'acte. Segons Matamala, el gran nombre de persones reunides aquest matí a Girona mostra com la ciutadania "entén que Espanya està arruïnant el país". Al mateix temps, Matamala destaca que la jornada ha aconseguit mobilitzar a la població i fer arribar la veu de "moltes persones" als polítics del territori perquè "es posin en marxa i treballin per la llibertat del país".

A partir d'ara, l'ANC prepara accions directes com "visites a organitzacions, entitats i barris del territori gironí" per explicar la situació que viu el país. Matamala ha destacat que l'Assemblea no vol "convertir els ciutadans en catalanistes" sinó defensar la importància de la "independència de Catalunya".

Espanya "roba" a Catalunya 512 euros cada segon

L'entitat ha defensat que treballarà perquè els 947 municipis de Catalunya tinguin una assemblea local de l'ANC i garantir complicitats més enllà de les fronteres pel "reconeixement internacional". Segons xifres de l'ANC cada segon Espanya "roba 512 euros" a Catalunya, el que suposa 16 mil MEUR a finals d'any.

A dia d'avui, més d'una cinquantena de municipis de les comarques gironines ja s'han adherit a l'ANC i, en els darrers nou mesos, 4.000 persones d'arreu del país s'han organitzat en assemblees locals a més de 200 municipis. Aquest acte de celebració culmina una sèrie d'iniciatives que s'han dut a terme aquesta setmana i que han anat des de la constitució, dimarts passat, de l'Assemblea Comarcal del Gironès per la Independència a Vilablareix o un concert a Salt.

VÍDEO: ACN
  • L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, diu que Catalunya necessita la independència © ACN
  • Puigdemont, comenta Catalunya és millor sense Espanya © ACN