Girona eliminarà aquesta setmana les restes dels símbols franquistes al Pont de l'Aigua

Els treballs de remolinat ja han començat

Aquesta setmana han començat els treballs per polir i adequar els espais deixats pels símbols de les àguiles franquistes –retirats fa alguns mesos- a les dues façanes del pont de l’Aigua. En concret, ahir es van iniciar les tasques de remolinat, que es preveu que acabin dijous, i divendres es pintaran les parets.

El setembre del 2018 l’Ajuntament de Girona i l’Ajuntament de Sarrià de Ter es van fer càrrec conjuntament del desmuntatge de les àguiles franquistes del pont. Les quatre imatges de les àguiles –dues a cada banda de pont- es van eliminar un cop retirades. Prèviament, al 2007, ja s’havien tret els símbols falangistes del jou i les fletxes que estaven ubicats a les entrades del mateix pont de l’Aigua. L’alcaldessa Marta Madrenas ha destacat que “volem que a Girona desapareguin tots els vestigis del franquisme, d’una època que va ser nefasta per al país i les llibertats. Avui fem aquesta acció, però continuem treballant a través de la comissió del nomenclàtor per continuar eliminant tots aquests elements”.

L’actual pont de l’Aigua  va ser construït per presoners de guerra polítics, republicans, sota la direcció d’enginyers militars franquistes. Va ser inaugurat el febrer de 1940. Té un aspecte monumental molt propi de l’arquitectura franquista, i conté làpides i elements que recorden la victòria feixista i l’alçament contra la República. També conté escultures de baix relleu i, a la part externa, hi havia les figures de les àguiles imperials, símbols franquistes.