Costes es compromet a arranjar abans de Setmana Santa les dues platges de Calella i Tamariu amb risc d'esllavissades

A la platja d'Aigua Dolça es vol aixecar un mur de formigó que contingui les pedres i la vegetació que puguin baixa pendent avall

L'Ajuntament de Palafrugell fa més de mig any que va requerir a l'Estat que intervingués d'urgència per evitar esllavissades a les dues cales. El juliol del 2009, el consistori va instar Costes a actuar davant la inestabilitat que presentaven els dos talussos que envolten les platges d'Aigua Dolça, a Tamariu, i del Golfet, a Calella. A totes dues cales hi ha uns senyals que adverteixen de perill de despreniments. En el cas d'Aigua Dolça, a més, l'Ajuntament va instal·lar tanques de protecció per evitar que els banyistes s'hi apropessin. Amb el pas del temps, però, la salinitat de l'aigua del mar ha rovellat les proteccions. 'Ens vam passar tot l'estiu de l'any passat amb la platja parcialment tancada, però aquesta situació ja no es pot mantenir més', ha afirmat l'alcalde.

Ahir, des de la cala estant, Sergi Sabrià mostrava quin era el perill. 'A la paret de roca hi ha un pi que s'ha partit, i que si baixa pot arrossegar roques i terra' indicava, assenyalant l'arbre amb el dit. En el cas de la platja del Golfet, a Calella, part de la paret de roca que l'envolta es va protegir amb una malla metàl·lica. Actualment, però, aquesta s'ha malmès i cal reposar-la. A més, els temporals també han trencat arbres, que amenacen de caure a la sorra.

Com que Costes no va respondre el requeriment fet al juliol, aquest mes de gener l'Ajuntament va tornar instar l'Estat a actuar d'urgència a les dues platges. Aquest cop, la resposta no s'ha fet esperar i tècnics del Ministeri ja han anat sobre terreny a comprovar l'estat en què es troben els talussos per redactar el projecte d'intervenció. El compromís que ha assolit Costes és que els treballs s'enllesteixin abans de Setmana Santa, perquè les dues platges de Calella i Tamariu estiguin a punt per a l'arribada de l'estiu. 'Ens han dit que a principis d'abril estarà tot resolt; sinó, tornarem a fer un altre requeriment, perquè en cap cas contemplem haver de trobar-nos amb la mateixa situació que l'any passat, amb la situació de perill que això suposa', va explicar Sabrià.

Malles i murs de formigó

L'alcalde va avançar que, tot i que el projecte encara no està enllestit, en el cas del Golfet la solució passaria per reposar o tensar les malles existents. 'Estèticament no és una actuació massa polida, però per les característiques del talús, la xarxa de protecció frenarà els despreniments', va explicar Sergi Sabrià. En el cas d'Aigua Dolça, però, sembla que la intenció és la d'aixecar un mur de formigó que contingui les pedres i la vegetació que puguin baixa pendent avall.

'A Tamariu, probablement fins i tot s'hi haurà d'intervenir amb formigó; però l'objectiu prioritari és el de mantenir la seguretat dels ciutadans', va ressaltar l'alcalde de Palafrugell. El cost de l'actuació l'assumirà íntegrament la Direcció General de Costes, ja que la franja on cal actuar pertany al domini marítimo-terrestre.